Olívaolajat öntenek olasz, bazsalikomos salátára.

Ma már sokan tudják, hogy a mediterrán étrend nagyon egészséges. Ennek az étrendnek az egyik alapvető összetevője, hozzávalója az extraszűz olívaolaj, amely számtalan pozitív hatással rendelkezik.

A mediterrán diéta és ezzel együtt az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és egyes rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Az olívaolaj és a szív- és érrendszer védelme

Ahogy idősödünk, úgy egyre több problémánk adódhat. Krónikus betegségek is kínozhatnak bennünket, például szív- és érrendszeri megbetegedések. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása azonban segíthet a szívbetegségek megelőzésében, ugyanis az olívaolaj elősegíti a HDL-koleszterin szintjének stabilitását. A szívbetegségek valamilyen gyulladás talaján jönnek létre, azonban az olívaolajnak a gyulladáscsökkentő tulajdonsága is kiemelkedő. Mindemellett az oxidatív stressz kivédésben is a segítségünkre lehet.

Gyomorfekély és csontritkulás ellen

Az extraszűz olívaolaj jelentős antimikrobiális hatással is rendelkezik, többek között a Helicobacter pylori nevű baktérium elpusztításában is részt vesz. Ez a baktérium nagyban hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához, ez a betegség pedig akár még a gyomor daganatos betegségéért is felelőssé tehető.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása még a csontritkulás megelőzésében is aktívan részt vehet. Az extraszűz olívaolaj hatására ugyanis az oszteokalcin szintje növekedést mutat, illetve ez pozitívan hat a csontok kollagénszintézisére is.

Az olívaolaj, az antioxidánsok és az egyszeresen telítetlen zsírok

Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, melyekről köztudott, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Emellett az antioxidáns hatásai is kiemelkedőek, így nyújt számunkra védelmet az oxidatív stresszel szemben.

A stroke ellen is védelmet nyújt

Az olívaolajjal kapcsolatosan bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása akár még a stroke-kal szemben is védelmet jelenthet. Hiszen telítetlen zsírokban gazdag, így csökken az érszűkület és a vérrögképződés kockázata.

A szív egészségére is pozitívan hat

Az extraszűz olívaolaj hathatós védelmet jelent a szív számára, csökkenti a vérnyomást, az LDL-koleszterin szintjét és javítja az erek funkcióját is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*