Egy fiatal kéz fog egy idős kezet.

Mindenki szeretne minél tovább fitt és egészséges maradni. Azonban ez nem mindig sikerül. Vannak olyan jelek, amelyek az öregedési folyamatok felgyorsulására figyelmeztetnek bennünket. Szerencsére ezek többsége lassítható, még ha nem is állíthatók meg teljesen. Mutatjuk azt az 5 jelet, amiből sejthető, hogy azok a bizonyos öregedési folyamatok elindultak, elkezdődtek.

1. A hajhullás és az őszülés

Már egészen fiatal korban is elkezdődhet a haj őszülése. Még ha valaki nem is néz ki ettől idősebbnek, akkor is azt jelzi, hogy a testben gyorsabban zajlanak azok a bizonyos öregedési folyamatok, mint másnál. A haj elvékonyodása és drasztikus hullása is jelezheti, hogy ezek a folyamatok felpörögtek a szervezetben.

2. Ha csökken az erőd

Az izmok is folyamatosan leépülnek a kor előrehaladtával, de ezen sokat lehet javítani. A rendszeres testmozgás segít az izomépítésben. Ha azt veszed észre, hogy egyre kevesebbet tudsz csak mozogni, már a rövidebb távok is kifárasztanak, és alig bírsz egy-egy nehezebb dolgot megemelni, akkor itt az ideje annak, hogy kicsit megizmosodj és olyan sportokat is beiktass az életedbe, amelyek az izomerőt fejlesztik.

3. Lilás foltok a bőrön

Amikor beütjük a kezünket vagy a lábunkat valahová, akkor a bőr elszíneződik, lilás, vöröses lesz, majd ahogy a vérömleny felszívódik, ez zöldes, kékes, sárgás színezetet ölt. Idősebb embereknél ez a folyamat lassabban zajlik, vagyis a vérömlenynek hosszabb idő kell a felszívódáshoz, illetve ezen foltok kialakulásához már kisebb ütődés is elegendő.

4. A hízás is egy jel

A hízás persze nem azt jelenti, hogy már öregek vagyunk, de ahogy idősödünk, úgy egyre több zsírréteg rakódhat ránk. Ez nagyon veszélyes, hiszen az elhízás számtalan betegséget generálhat. Idősebb korban lassabb lesz az anyagcsere, ennek ellenére sok-sok mozgással és egészséges étrenddel sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél kevesebb súlyfelesleg legyen rajtunk.

5. Az álmatlanság is felgyorsítja az öregedést

Ha nem alszunk eleget és nem jó az alvás minősége, az is felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat. A kevés alvás gyengíti az immunrendszert, súlygyarapodást okoz, és krónikus betegségekhez vezethet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*