Őszi idényzöldségek kékre pácolt fadobozkában.

Minden ember számára fontosak és elengedhetetlenek a zöldségek, amelyek rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, enzimet, bioflavonoidot, rostot és fehérjét tartalmaznak. Naponta legalább öt alkalommal kellene azonban fogyasztanunk ezeket a fontos táplálékokat, de csakis az idényzöldségeket és az sem mindegy, hogyan készítjük el azokat. Érdemes elsősorban nyersen vagy enyhén megpárolva enni ezeket a természeti kincseket, hiszen ha túlfőzzük a zöldségeket, akkor az értékes tápanyagok kioldódnak belőlük.

Ősszel is sok zöldség áll a rendelkezésünkre. Többek között csemegézhetünk a brokkoliból, a vörös és fehér káposztából, a kelkáposztából, a sárgarépából, a karfiolból, a zellerből, a csöves kukoricából, a póréhagymából, a tökből, a spenótból és a paradicsomból.

A hagymafélék családjába tartozó póréhagyma olyan ásványi anyagokat – szelén, mangán, jód, kálium – tartalmaz, amelyek elősegítik a B-vitaminok beépülését. A zöldség bővelkedik még C-vitamibant és kalciumban is. A póréhagyma eredményesen képes fellépni a szervezetet megtámadó kórokozókkal szemben, növeli a meghűléssel és az influenzával szembeni ellenálló képességet, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve gátolja a daganatképződést. Mindezeken kívül tisztító és vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért köszvény esetén javallott a fogyasztása.

A káposztafélék nagy mennyiségben tartalmaznak A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat, illetve folsavat és béta-karotint. A káposzta ként is tartalmaz, amely igencsak hasznos lehet légzőszervi megbetegedések esetén. A paradicsom gazdag A- és C-vitaminban, illetve béta-karotinban.

A tökfélék családjába tartozó tök jelentős C-vitamin- és béta-karotin-forrás. A petrezselyemfélék családjába tartozik a sárgarépa és a zeller. A sárgarépa sok béta-karotint, míg a zeller zöldje rendkívül sok vasat tartalmaz. Egy sárgarépa már fedezi a napi A-vitamin-szükségletet.

A spenót tartalmaz A-, C- és K- vitamint, illetve vasat, folsavat és kalciumot. Azonban egyszerre nem szabad túl sokat fogyasztani belőle a benne lévő oxálsavtartalma miatt.

A kukoricában sok fehérje és legfőképpen B12-vitamin van, de ezeken kívül ásványi anyagokban is meglehetősen gazdag, és olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek a szervezet anyagcseréjét képesek fokozni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*