Gyógyvizes fürdőkomplexumban egy fiatal nő a medencében.

Sportolás, edzés közben előfordulhatnak bizonyos kisebb-nagyobb sérülések, amelyekre a balneoterápia gyógyír lehet. A balneoterápia egy kezelést jelent, mégpedig gyógyvizek segítségével. A vízben oldott ásványi anyagok jótékonyan hatnak egyes betegségekre, és hatékonyan képesek megszüntetni az egyes egészségügyi gonddal járó kellemetlen és fájdalmas tüneteket. Ezek az anyagok egyrészt a bőrön keresztül felszívódva, másrészt belégzés útján, a légzőrendszeren keresztül a tüdőbe jutva fejtik ki áldásos hatásukat.

A gyógyító hatás azonban nemcsak a vízben oldott anyagok miatt valósul meg, hanem a víz hőmérséklete, felhajtóereje és nyomása is segítséget nyújt, hogy egy-egy betegségből kilábaljunk. A balneoterápia tehát egy terápiás gyógymód gyógyvíz segítségével. Maga a szó a latin balneum szóból ered, amelynek jelentése fürdő. A gyógyvizes kezelés általában másféle terápiával is kiegészül. A balneoterápia része lehet például az iszapkezelés, a masszázs, a gyógytorna, az elektroterápia, az ivókúra, az inhalálás, de például ha valaki emésztőrendszeri megbetegedés miatt veszi igénybe a gyógyvizes kezelést, akkor még a speciális diétás étrend kialakításában is segítséget nyújtanak a szakemberek.

Milyen betegségeket gyógyít hatékonyan a balneoterápia? Eredményesen kezelhetők vele egyes szív- és keringési betegségek, emésztőrendszeri betegségek, különféle nőgyógyászati problémák, csontritkulás, reumatológiai megbetegedések, mozgásszervi betegségek, neurológiai problémák, felső légúti betegségek, ízületi gyulladások, egyes bőrbántalmak. A műtétek és balesetek utáni rehabilitáció részét is képezheti a balneoterápia. Akár azoknak a túlsúlyos személyeknek is javasolható, akik állapotuk miatt semmilyen edzést nem tudnak elkezdeni. Hiszen a vízben történő mozgás könnyedebbé válik a víz felhajtóereje miatt.

Vannak olyan betegségek és állapotok, amelyek kizárják a balneoterápiás kezelést. Ilyenek lehetnek például a magas vérnyomás, az akut gyulladásos betegségek, a daganatos megbetegedések, a súlyos szívproblémák, a bőrbetegségek, a fertőző betegségek, a fekélyek. Nem javasolható azoknak sem, akik olyan betegségekben szenvednek, amelyek eszméletvesztéssel járnak. Nem javasolt a gyógyvizes kezelés terhesség alatt, lázas állapotban és alkoholos befolyásoltság alatt.

Bármilyen betegség esetén érdemes a kezelőorvos tanácsát, véleményét kikérni, aki a pontos diagnózis ismeretében eldönti, hogy az adott betegség mellett lehet-e alkalmazni ezt a fajta gyógykezelést. Vannak ugyanis olyan betegségek, állapotok, amelyekre nincs jó hatással a fürdőzés, vagyis nemhogy jót teszünk magunkkal, hanem sokkal rosszabb állapotba is kerülhetünk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*