Edzés előtti nyújtást végez egy fiatal lány fekete sortban és rövid topban.

A bemelegítést soha nem szabad kihagyni az edzések előtt, hiszen ezzel elkerülhetővé válnak az edzés közben elszenvedett sérülések. De nemcsak emiatt érdemes bemelegítéssel kezdeni az edzéseket, hanem azért is, mert ezzel növelni tudod a teljesítményedet és sokkal hatékonyabban, precízebben leszel képes elvégezni edzés közben a gyakorlatokat. A bemelegítés a kissé „berozsdásodott” ízületeket is felkészíti a mozgásra és még a véráramlásnak is rendkívül jót tesz. A bemelegítés mindemellett csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat és a regenerálódást is elősegíti.

Amikor bemelegítesz, akkor az izmaidat is felkészíted a mozgásra. Bemelegítés nélkül az izmok hamar kifáradnak és az edzéseid sem lesznek olyan hatékonyak, mint mikor előtte bemozgatod őket. A bemelegítés lelkileg is felkészít az edzésre. Ezzel egy olyan lelkiállapotba kerülsz, amely lehetővé teszi, hogy csak és kizárólag a testmozgásra figyelj, így edzés közben a nehezebb és rázósabb feladatokat is könnyedebben fogod elvégezni.

A bemelegítésnek koncentrálnia kell az ízületekre. Ez lehet vállkörzés, karkörzés vagy éppen térdhajlítások. A bemelegítésnek része lehet valamilyen aerob testmozgás, amely egy kicsit megizzaszt. Ez lehet például kocogás vagy kerékpározás. A speciális gyakorlatok elvégzése során legfőképpen azokra a testrészekre vagy izmokra szükséges koncentrálni, amelyekkel dolgozni fogsz edzés során.

A stretching – vagy más néven nyújtás – szintén nagyon jót tesz a szervezetünknek. Egyrészt javítja a testtartást és a hajlékonyságot is fokozni képes. Stretching hatására sokkal nagyobb lesz az izmok és az ízületek mozgáskiterjedése. Megakadályozza az izomfájdalmat és lehetővé teszi, hogy a rendszeresen edző személy növelje az edzéssel töltött percek számát és az edzés intenzitását.

Az edzés előtti nyújtások is főleg azt a célt szolgálják, hogy a testünk felkészüljön az edzés során kapott terhelésekre. Egy-egy testrész vagy izom nyújtása ne legyen rövidebb, mint 5-6 másodperc. Az edzés előtti nyújtást nevezik előkészítő nyújtásnak. Az edzések végén történő nyújtást nevezik levezetésnek vagy fejlesztő nyújtásnak. Ebben az esetben egy-egy testrésznél legalább fél percig kellene, hogy tartson a nyújtás.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*