A budapesti Palatinus strand.

Nyáron az emberek többsége szeret strandra járni. A nagy forróságban sokan nem törődnek azzal, hogy mennyi betegséget lehet összeszedni a fürdőhelyen, hiszen örülnek, ha kicsit kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek és élvezhetik a jól megérdemelt szabadságukat. Pedig érdemes kicsit elővigyázatosnak lenni, hiszen ezzel elkerülhető, hogy a szabadságot ne betegszabadság kövesse.

Milyen veszélyeknek, illetve egészségügyi problémáknak teszed ki magad, ha nem vagy elég körültekintő? Nos, a klóros víz okozhat kötőhártya-gyulladást. A víz a füledbe is belekerülhet – ez óhatatlan, ha a vízben pancsolsz és úszkálsz –, ez pedig fülgyulladást idézhet elő. Ha túl sokat tartózkodsz a vízben, ráadásul a legmelegebb napszakban, akkor a napégés egyik áldozatává is válhatsz. Sajnos a magyar emberek jelentős hányada küzd valamilyen bőr- vagy körömgombával. Ezekkel a problémákkal nem igazán lenne szabad strandfürdőzni, de sokakat ez egyáltalán nem érdekel. Márpedig a gombás fertőzéseket az ilyen helyeken könnyedén el lehet kapni, megszabadulni tőlük pedig kínkeserves dolog. A strandon hüvelyi fertőzés veszélye is fenyegethet, de könnyedén fel is fázhatsz, főleg ha hajlamos is vagy erre. A szemölcs is nagy problémát jelenthet, illetve a baktériumok is jelen lehetnek a strand vizében, amely az ótvar kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, és amely legfőképpen az arcon jelentkezik.

Alapvetőnek kellene lenni minden ember számára, aki strandra jár, hogy a nagy csobbanás előtt alaposan lezuhanyozik. Az emberek többsége azonban ezt nem veszi természetesnek, pedig a zuhanyzás elősegíti, hogy minél kevesebb kórokozó bukkanjon fel a medence vizében. Egy tanulmány szerint pedig egyes kozmetikai készítmények a vizet fertőtlenítő anyagokkal keveredve módosulnak, és az egészségre veszélyes anyagokká alakulnak át. A vízi fertőzések megelőzésének egyik legjobb módja, ha a kórokozók vízbe jutását próbálnák az emberek megelőzni. Azonban nemcsak a fürdőzés előtt, hanem azt követően is érdemes lezuhanyozni.

Akinek könnyen begyullad a szeme vagy a füle, viseljen úszószemüveget és úszósapkát. A strand területén sétálgatva minden esetben viselj papucsot. Gondolom evidens, hogy ha valamilyen fertőző betegséged van vagy náthás, lázas vagy, éppen menstruálsz, akkor messzire elkerülöd a strandot és annak környékét. Ha könnyen felfázol, akkor a medencéből kilépve menj az öltözőbe és válts száraz ruhára, mert a vizes fürdőruhában való üldögélés veszélyes is lehet. A napozást hanyagold, legalábbis délelőtt tíz és délután három óra között. Ha világos a bőröd és könnyedén leégsz, akkor viselj kalapot, illetve szellős, nyári ruhát, amely a testfelületed minél nagyobb részét védi. A napégés ellen használj megfelelő faktorszámmal ellátott naptejet. Ha el szeretnéd kerülni a fertőzéseket, akkor a mosdóban ne ülj rá a WC-re és a WC-használat előtt és után is alaposan moss kezet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*