Naplementében a szabadban végzett önfeledt táncmozdulatok, egy fiú és egy lány Biodanza gyakorlatai.

Rolando Toro Araneda chilei antropológus és pszichológus alkotta meg a Biodanzát, melynek jelentése „az élet tánca”. A rendszer megalkotásával az volt a célja, hogy segítségével pszichoszomatikus, Parkinson- és Alzheimer-kórral kapcsolatos problémákat kutasson. Az elmúlt negyven évben főként Latin-Amerikában és Európában fejlődött ki ez a személyiségfejlesztő módszer, amely a zenén és mozgáson alapszik, illetve a saját magunkkal, a másokkal és a világgal kialakított kapcsolaton nyugszik.

Maga a rendszer és ami mögötte van pszichésen, szomatikusan és spirituálisan fejti ki pozitív hatásait, mindezt a zene, a tánc, a kántálás és az integrálás segítségével teszi. A pozitív élményeket vivenciának nevezzük, amely az itt és most helyzetben történő intenzív érzékelést foglalja magába. A Biodanza tulajdonképpen tánccal, zenével és ritmusokkal gyógyít, mindeközben személyiséget fejleszt és egészséggel ajándékoz meg. A zenei repertoárban megtalálható a klasszikusok mellett a soul, a rock, az popzene, a blues vagy éppen az elektronikus zene. A különféle stílusú zenére végzett gyakorlatok pedig életteliséget és a pillanatok szavak nélküli teljes átélését biztosítja. A zene segíti elő az érzelmek és a mozdulatok integrálását.

A Biodanza szabad mozgásra épített csoportmunkának fogható fel, melynek gyakorlása a szabadban, nagy térben vagy vízben történik. A foglalkozások több mint 300 gyakorlat és tánckészletből választott eltérő sorozatból épülnek fel. A csoportmunka 10-14 táncból áll, amelyet összefüggően, mint egy láncszemekből álló nyakéket állítanak össze. A Biodanza mindemellett követi a biológiai ritmusokat, a lélegzetvételt, a szív dobbanását, az intimitás mozdulatait, de a Biodanzát gyakorlók késztetést éreznek a másokkal történő összekapcsolódásra is.

Rolando Toro szerint az ember képességei öt fő kategórián keresztül nyilvánulnak meg: életerő (vitalitás), alkotóerő (kreativitás), érzelmi intenzitás (affektivitás), érzékiség (szexualitás) és transzcendencia (saját egónknál való magasabb szintre való eljutás). Ezeket nevezte el vivencia vonalnak. Meglátása szerint ezek közül a képességek közül nem mind fejlődik ki bennünk, vagy legalábbis nem azonos mértékben. Például lehet, hogy kirobbanóan energikusak vagyunk, de kreativitásunk csekély mértékű. A Biodanza a kevésbé kialakult dimenziókat képes fejleszteni, vagy a domináns képességeket egyensúlyba hozza a többivel. Ennek révén pozitívan változik meg az egyén jövő- és életképe, jelentős mértékben javul a teljesítménye, az optimizmus is helyet kap az életében, javul testének rugalmassága, fejlődik a problémamegoldó képessége és mentálisan is kiegyensúlyozottá válik.

1970-ben a chilei katolikus egyház kérte fel Rolando Torot az első Biodanza csoport létrehozására, melyet a kezdeti időkben „Pszichotáncnak” hívtak. Az elméleti modell többek között az új kommunikációs és kontaktusos gyakorlatok és a kreatív táncok megjelenésével folyamatosan fejlődik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*