EEG-biofeedback, vagyis az agyhullámokra fókuszáló neurofeedback megjelenítése.

A biofeedback egy olyan terápia vagy módszer, amelynek segítségével képet kaphatunk arról, hogy hogyan és miként működik a testünk. A keleti szerzetesek képesek arra, hogy megfigyelve testük rezdüléseit, jelzéseit módosítani tudjanak akár a légzésükön vagy a szívverésükön, de még a testhőmérsékletüket is képesek megváltoztatni. De mit nyújt számunkra ez a módszer? Mi is képesek lehetünk ezekre a változtatásokra? Nem feltétlenül, arra azonban kiváló ez a módszer, hogy korunk egyik legnagyobb gondját, a stresszt távol tartsuk magunktól, vagy legalábbis megtanuljuk kezelni a naponta bennünket érő feszültséget. Sőt a biofeedback segítségével a különböző betegségekből is gyorsabban leszünk képesek felépülni, meggyógyulni.

A módszer kidolgozója M. Barry Sterman amerikai professzor, aki feltételezte, hogy ha odafigyelünk testünk jelzéseire, akkor módosítani is tudunk azokon. Ennek segítségével megváltoztathatjuk egyes életfolyamatainkat és így helyreállíthatjuk egészségünket. Egyszóval a gondolatainkkal, az elménkkel megtanulhatjuk irányítani a saját testünket, amelynek gyógyító hatása is lehet, hiszen a biofeedback lehetővé teszi, hogy ellazuljunk, izmaink veszítsenek görcsösségükből, és ez már önmagában is felér egy fájdalomcsillapítással.

A biofeedback olyan betegségek leküzdésében is segíthet, amelyekben a mai kor embere általában szenved. Ilyen például az irritábilisbél-szindróma (IBS), a magas vérnyomás, a fejfájás, az álmatlanság, a szorongás, szívproblémák vagy éppen a székrekedés. Mielőtt azonban bárki is alávetné magát ennek a módszernek, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával. A biofeedback segítségével például fény derülhet a hosszabb ideje tartó fejfájás okára, vagyis a problémát okozó feszes izomzatra. A terapeuta pedig különféle relaxációs technikák segítségével segít a fájdalom feloldásában és a technika elsajátításában.

A biofeedbacknek több típusa ismeretes. Az EMG, vagyis az elektromiogram az izmok feszülését méri. A hőmérséklet-biofeedback a bőr hőmérsékletét méri. A GSR nem más, mint a bőrellenállás mérése. A terápia során az izzadás mértékét csökkentik, amely ellazuláshoz és stresszoldáshoz vezet, amely nagymértékben képes a páciens szorongását is csökkenteni. A szívműködés-biofeedback a szívdobogást, pontosabban a pulzust lassítja, amely csökkenti a magas vérnyomást, és megóv bennünket a keringési megbetegedésektől. A neurofeedback, vagyis az EEG-biofeedback az agyhullámokra fókuszál. A terápia céljai között a relaxáció, az agyi működés befolyásolása áll, de hatékonyan képes növelni a koncentrációt és a teljesítményt, illetve jelentős sikereket lehet elérni viselkedészavar és hiperaktivitás területén is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*