Borvörös hosszúujjú futópólóban és szürke capri nadrágban térdét fogva pihen egy lány az őszi erdei úton.

Az utóbbi időben egyre elterjedőben van a fittség fogalma, bár sokan nincsenek tisztában a kifejezés valódi jelentésével. Sokan már akkor is fittnek gondolják, magukat, ha vékonyak vagy éppen izomhegyek dudorodnak testük felületén. Pedig a fittség fogalma ennél jóval komplexebb és sokkal többet is jelent. A fittség nem azt jelenti, hogy fizikailag és lelkileg is stabil vagy, hanem emögött egy minőségi élet húzódik meg kiemelkedő teljesítőképességgel, és magába foglalja, hogy a kedélyállapotod is a toppon van.

A fizikai egészséghez hozzátartozik, hogy jól működik az anyagcseréd, a szív- és érrendszered jól terhelhető, szervezeted izom-zsír aránya megfelelő, jók a motoros funkcióid és kitűnő az állóképességed.

Nyilván ahhoz, hogy valaki kirobbanóan egészséges legyen, rendszeres testedzésre van szüksége. Szakemberek szerint ehhez a hét öt napján legalább félórás közepes intenzitású mozgásra lenne szükség. Ha a mozgás magas intenzitású, akkor elegendő a hét három napján legalább 20 percet edzeni. A mozgás lesz az, ami a kedvező élettani folyamatokat beindítja a szervezetedben. Többek között javul az anyagcsere, az immunrendszernek jobb lesz a védekezőképessége, növekszik a csontsűrűség, javul a szív- és érrendszer működése, csökken az úgynevezett rossz koleszterin szintje és a vér zsírszintje, nő a tüdő kapacitása, fejlettebb lesz az izomzat, és még az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol a rendszeres testmozgás.

Ha életed részévé válik a rendszeres testedzés, azzal nem csupán a testednek teszel jót, hanem a lelkednek is, és a mentális képességeid is fejlődni fognak. A fittség hozadéka, hogy egészséges önbizalommal fogsz rendelkezni, a mozgás jó hatást gyakorol az emlékező- és koncentrálóképességedre, illetve a stresszel sem fogsz a jövőben ádáz szélmalomharcot vívni.

Ahhoz, hogy elmondhasd magadról, hogy fitt, azaz életteli és energikus vagy, nem elég csak mozognod. Ha valamilyen szenvedély rabja vagy, jobb, ha holnaptól kiiktatod az életedből a hozzászokást elősegítő szereket. Szokj le a dohányzásról, csak mértékkel fogyassz alkoholt és valahogy oldd meg, hogy amíg jó idő van, a szabadban eddz. A fittséghez az egészséges táplálkozás is éppúgy hozzátartozik, mint a stresszmentes életmód és a rendszeres pihenés. Mielőtt belevágsz az új életedbe, vizsgáltasd ki magad, és félévente az sem árt, ha orvosi ellenőrzéseken veszel részt, hogy megtudd, jó úton haladsz-e afelé, hogy fitt légy.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*