Borágóolaj kis üvegcsében, mellette a borágó kék virágai.

A borágót külsőleg és belsőleg is egyaránt lehet használni. Belsőleg gyógyítja a vese- és a hólyaggyulladást, de használatával a mellhártya- és a hashártyagyulladást is meg lehet előzni. A borágó mindezeken kívül csillapítja a köhögést, enyhíti a vénagyulladás kellemetlen tüneteit, csillapítja a reuma okozta kellemetlen és sok esetben fájdalommal járó panaszokat és még a változókori bajokat is mérsékli.

A borágóolaj meglehetősen gazdag telítetlen zsírsavakban. Ez az olaj a zsíranyagcserére van pozitív hatással a benne lévő linolsavnak és gamma-linolénsavnak köszönhetően. Ez utóbbi a gyulladások kialakulásának megelőzésében játszik kiemelkedő szerepet. Az olajat belsőleg, étrend-kiegészítőként is lehet alkalmazni, külsőleg pedig sebeket lehet a segítségével kezelni és rendszeres használatával a bőr különféle gyulladásait lehet csillapítani, megszüntetni. A borágóolajjal kapcsolatban kutatást is végeztek. A kutatás végén megállapításra került, hogy az olaj csökkenteni képes azoknak az anyagoknak a létrejöttét és elszaporodását, amelyek a bőrben gyulladást keltenek. A borágóolaj nem csupán a bőrgyulladással képes felvenni a harcot, de a reuma tüneteit is javítani képes.

A borágóolaj erősítheti a véralvadásgátló hatását, ezért mielőtt az olajat egészségügyi célokra kezded használni, mindenképpen kérd ki kezelőorvosod tanácsát, véleményét. Epilepsziában szenvedők is feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, mielőtt az olaj gyógyító hatását kipróbálnák.

A borágóolajat a szépségápolásban is bevethetjük, mivel bőrhidratáló és bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, és a bőrt rugalmassá teszi. Az olaj öregedésgátló hatása többek között abban nyilvánul meg, hogy késlelteti a ráncok megjelenését. Az arcbőr gyulladása gyakran viszketéssel, kipirosodással és gyulladással jár együtt. A borágóolaj ezeket a kellemetlen problémákat is hatékonyan képes megszüntetni. Az olaj a bőrszövetet is képes regenerálni, ezen kívül eltünteti az arcbőrön kialakuló foltokat. A napégés nemcsak fájdalommal jár együtt, de rendkívül veszélyes is. A borágóolaj a nap sugarai okozta károkat is tudja valamelyest enyhíteni.

Milyen típusú bőr ápolására, hidratálásra használható ez a csodálatos olaj? Elsősorban a száraz, érett, ráncos bőrrel képes csodákat tenni, de a gyulladt arcbőrt is képes helyrehozni, rendbe tenni. Bőrápolásban önmagában is lehet használni, de más olajokkal is lehet keverni. Ha valakinek ekcémás az arcbőre, javasolt a borágóolaj és a ligetszépeolaj keverékével ápolni az arcát. Körömvirággal kombinálva az érzékeny bőrt képes megnyugtatni. Ha öregedésgátló hatását szeretnéd felerősíteni, akkor argánolajjal vegyítsd a borágóolajat. A borágóolaj a hajunkat is megszépíti, hiszen ápolja a töredezett hajvégeket, illetve a fénytelen, élettelen hajat is megerősíti és csillogóvá, puhává varázsolja.

A borágó nem csupán a gyógyulást szolgálja, hanem fűszernövényként ételeinket is megízesíthetjük vele.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*