Friss salátára öntenek egy kis kancsóból vörösborecetet.

Feljegyzések szerint ecetet már az ókorban is használtak az emberek, mert szentül meg voltak róla győződve, hogy hatásos, vagyis segítséget nyújthat az egészség megőrzésében és a különféle betegségek leküzdésében. Hippokratész is előszeretettel használta, mert bízott fertőtlenítő hatásában. A borecetet a népi gyógyászat már ősidők óta használja, legfőképpen az emésztés elősegítésére. A borecetek alapanyagául fehér- és vörösborokat is egyaránt felhasználnak. Baktériumos erjesztéssel készítik. Vannak olyan ecetfajták, amelyeket évekig hordókban érlelnek, mielőtt az üzletek polcaira kerülnek. Az ecet minőségét elsősorban a felhasznált bor minősége határozza meg. Jellegzetes ízét a szőlő aromája adja.

A borecet egészségvédő hatását a benne lévő antioxidáns anyagoknak köszönheti. A borecet fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Torokfájás esetén például, ha egy deciliternyi vízben feloldunk egy teáskanálnyi ecetet és ezzel gargalizálunk, hamarabb meggyógyulhatunk. A kezelést egy kevés mézzel is kiegészíthetjük.

A borecet csökkenti a vércukorszintet, élénkíti a vérkeringést és rendben tartja a vérnyomást. Ezzel pedig a rettegett szív- és érrendszeri betegségek kialakulását előzetjük meg eredményesen. Ezt esetsav-, magas ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönheti.

A borecetet a bőrápolásban is felhasználhatjuk, hiszen hatásos a napégés okozta bőrirritációra, de a rovarcsípéseket is enyhíti. Hűsítő hatása miatt a kellemetlen bőrviszketést is hamar elmulasztja. Ezekben az esetekben érdemes a borecetet borogatásként alkalmazni. De a pattanásokat is leszárítja és a zsíros bőrt is eredményesen kezeli.

A borecet rendszeres fogyasztása tehát elősegíti a megfelelő emésztést, de a fogyókúrában is a segítségünkre lehet, hiszen vízhajtó, étvágycsökkentő és anyagcsere-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. Étkezések előtt fogyassz el belőle egy-egy teáskanállal, vagyis két deciliter vízben oldj fel egy-egy evőkanállal ebből a fura ízű itókából. Tapasztalni fogod, hogy már sokkal kevesebb étel elfogyasztása is teltségérzetet okoz, vagyis egyes étkezések alkalmával jóval kevesebbet fogsz enni, ami hamarosan az alakodon is meglátszik majd. Ezen kívül az elfogyasztott borecet miatt a szervezetünk jóval kevesebb kalóriát fog csak felhasználni, emiatt megint csak jó barátunk lehet a fogyókúránk során. Szakemberek szerint azonban a borecet fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, hiszen hiába iszunk meg belőle az előírtnál többet, nem fogunk a segítségével még több súlytól megszabadulni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*