A Concussion (Sérülés) című film főszereplője, a Dr. Bennet Omalut alakító Will Smiths.

A Concussion (Sérülés) egy angol–amerikai–ausztrál filmdráma, amelyet százhúsz percig élvezhetünk. A film igaz történetet dolgoz fel. A filmben Will Smith egy nigériai származású neuropatológust alakít. A neve Dr. Bennet Omalu. A patológus nem mindenki szimpátiáját vívja ki, ugyanis munkája során állandóan zenét hallgat és nagyon aprólékos, alapos. Egy-két kollégáját az őrületbe kergeti az orvos precizitása. Azonban a lelkiismeretessége révén valami szokatlant fedez fel egy amerikai futballjátékos, Mike Webster (David Morse) holttestének vizsgálatakor. A férfi egykor a Steelers legendás játékosa volt, de élete utolsó szakaszában úgy viselkedett, mint aki teljesen megháborodott. Majd meglehetősen fiatalon, ötvenévesen, sok szenvedést követően hirtelen elhalálozott.

Omalu a boncolás során az egykori futballcsillag agyát is vizsgálatnak veti alá, amely testrészben kóros elváltozásokat talál. Hosszas kutatómunka során rájön, hogy ennek oka nem más, mint a futball közben elszenvedett, sokszor brutális sérüléseknek köszönhető. Persze a felfedezése nem mindenki tetszését nyeri el, a betegségről való publikációt, nyilvánosságra hozatalt pedig próbálják minden eszközzel meg is akadályozni. Aztán amikor egyre több focista hal meg ebben a különös betegségben, akkor Omalu kutatása és annak eredményei napvilágra kerülnek az Amerikai Futball Szövetség (NFL) legnagyobb elégedetlensége ellenére is. Sokan felbolydulnak a hír hallatára és sok ember ellenszenvét váltja ki a felfedezés, mármint az, hogy Amerika kedvenc sportja ölni is képes.

Az orvost folyamatosan támadások érik. Senki másra nem számíthat, mint mentorára, a feleségére és a Steelers volt csapatorvosára. Az NFL minden eszközt bevet annak érdekében, hogy az orvost elhallgattassa, hiszen a fociban rengeteg pénz van, és ha kiderülnek a tények, akkor a liga igencsak nagy veszélybe kerül. Azonban Omalu nem adja fel, és harcol az igazságért. Természetesen nem azt akarja, hogy maga a sport, a foci megszűnjön, csak annyit akar elérni, hogy minden focista tisztában legyen azzal, hogy az amerikai futball nem veszélytelen sport, és annak fényében döntsenek emellett a sport mellett, hogy tisztában vannak annak kockázataival. Vagyis, hogy komoly agy- és fejsérüléseket szenvedhetnek el, és korán elveszíthetik a betegség miatt az épelméjűségüket, hiszen futballozás közben rengeteg sérülést és agyrázkódást szenvedhetnek el. A betegséget (krónikus traumatikus enkefalopátia) már csak a beteg halála után lehet kimutatni, habár néhány tünet utalhat a betegség jelenlétére.

Will Smith tehetségesen alakít ebben a szerepben, ezt nemcsak én vettem észre, hanem a filmkritikusok is. A színészt a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték. Will Smith általában humoros karaktereket formál meg a filmjeiben, de most egy komoly orvosi szerepet kapott. Véleményem szerint a színészhez ez a szerep áll a közelebb, legalábbis a Concussionban nagyon hitelesen alakított.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*