40-es nő futáshoz készül.

Az öregedés egy teljesen természetes folyamat, habár sok nőtársam nehezen veszi tudomásul, hogy bizony az idő egyszer mindenki fölött eljár. Talán ezért is látni gyakran korosodó hölgyeket miniszoknyában vagy falatnyi topban, ami lássuk be, ebben a korban már inkább nevetséges, mint csábító. A hölgyek másik hányada pedig a futást választja mint egy nagyszerű „öregedésgátló szert”, és milyen jól teszik! Hiszen attól, hogy valaki átlépett a negyedik vagy az ötödik X-be, még nem kell, hogy lemondjon a testmozgás örömeiről, sőt a mozgással csak jót tesz saját magának és a szervezetének.

A futás az egyik legjobb tevékenység az öregedési folyamatok lassítására és még egyes betegségek kialakulásának a kockázata is jelentősen lecsökken. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy éppen a csontritkulás. A futás emellett az izomtömeg megőrzésében és növelésében is segít, illetve erőt és energiát kölcsönöz a rendszeresen sportoló egyénnek, és fejleszteni képes az egyensúlyt, illetve a koordinációt. A futás mint aerob edzés jót tesz a vérkeringésnek, elősegíti a jó emésztést és a korral együtt járó lassuló anyagcsere ellen is egy kitűnő választás lehet.

A rendszeres edzés, jelen esetben a futás, nem csupán fizikailag erősít meg bennünket, hanem az agy működésére is pozitívan hat, hiszen a rendszeres mozgás hatására szellemileg és lelkileg is sokkal frissebbek leszünk, vagyis a kognitív és mentális funkcióink jelentős mértékben javulnak.

Sokan sokféleképpen kutatták, hogy a sportos életmód miként hat az emberi szervezetre. Az egyik legfigyelemfelkeltőbb megállapítás az, hogy a rendszeres testmozgás szellemileg, lelkileg és fizikailag is megfiatalít bennünket. De nem csupán az öregedési folyamatok lassulnak le az egészséges életmód hatására, hanem a testedzés az életet is meghosszabbítja, mégpedig akár 4-5 évvel is tovább élhetnek azok a személyek, akik rendszeresen mozognak, mint a mozgásszegény életmódot folytató társaik.

Nem kell elkeseredni azoknak a nőknek sem, akik a változókorba lépnek, mert a futás sok olyan, a menopauzával összefüggő tünettől képes megszabadítani, illetve enyhíteni azokat, amelyek sokszor nemcsak fájdalmasak, hanem nagyon kellemetlenek is. Mivel a menopauza után drasztikusan lelassul az anyagcsere, így évente akár 2-3 kilogrammot is hízhatnak a menopauzába lépő nők. Azonban, akik rendszeresen futnak, nem kell súlygyarapodástól tartaniuk, főleg, ha még az étrendjükön is változtatnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*