Dick Hoyt és fia, Rick a Boston Maraton céljánál.

Évekkel ezelőtt láttam egy videót egy édesapáról és a sérült gyermekéről, illetve a kettejük közötti szeretetről, az életszeretetükről és a kitartásukról. Szeretnék most kicsit róluk írni, hogy azok, akik egészségesek és nap mint nap apró dolgok miatt bosszankodnak, és úgy érzik, hogy nincs elég erejük, hogy változtassanak az életmódjukon, egy kis ösztönzővel szolgáljon ez a két ember, vagyis az apa, Dick és a szeretett fia, Rick.

Utazzunk egy kicsit vissza az időben. 1962-ben Rick sérülten született, mert a születésénél komplikációk léptek fel. A kisfiú orvosai nem sok jóval biztatták a szülőket, volt olyan orvos is, aki azt javasolta a szülőknek, hogy adják őt intézetbe. A szülők azonban nem mondtak le gyermekükről, sőt az édesanya hamar észrevette, hogy a fia a megállapított fogyatékossága ellenére kommunikálni próbál velük, annak ellenére, hogy sem beszélni, sem mozogni nem tudott. A szülők ezt követően mindent megtettek, hogy a gyermekük beszélni tudjon a külvilággal, és hogy az állapota ellenére valamennyire emberi életet élhessen. Segítséggel sikerült egy olyan speciális számítógépre szert tenniük, amelyet fejmozdulatok, fejbiccentések irányítanak. Ily módon Rick képes volt a gondolatait megosztani a szüleivel és tulajdonképpen mindenkivel, akivel kommunikálni óhajtott. Rick iskolába is járt. Egyik nap az egyik osztálytársa balesetet szenvedett és a felépülésére az iskola futóversenyt szervezett. Ricknek egy bizarr ötlete támadt, ő is szeretett volna a versenyen részt venni. Mivel az édesapja eleget szeretett volna tenni a kérésének, mindketten elindultak a futóversenyen. Az apa, vagyis Dick a kerekesszékben üldögélő fiát tolta maga előtt, és így sikerült öt mérföldet lefutniuk együtt.

Ricknek és Dicknek ez a nap határozta aztán meg az egész jövőjét, hiszen ettől kezdve nem volt megállás, vagyis tovább folytatták a versenyzést. Az apa, már csak azért sem akarta feladni a fiával történő közös sportolást és versenyeket, mivel Ricknek volt egy megindító mondta, amely az apja szívéig hatolt. A fiú ugyanis a futóversenyt követően azt mondta szeretett édesapjának, hogy futás közben egyáltalán nem érezte magát betegnek. Mit tesz ilyenkor egy jó édesapa? Minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a fia jól érezze magát és ne a betegségén, az állapotán agyaljon és gondolkodjon.

A verseny napjától kezdve Dick kemény edzésbe kezdett, míg fia az iskolában tartózkodott. Két kemény évet követően beneveztek a Boston Maratonra, amelyen nem akarták, hogy részt vegyenek, mert egyik kategóriában sem tudtak volna elindulni, ugyanis sem egyéni futónak, sem kerekes székes versenyzőnek nem voltak tekinthetők. Az apa fittyet hányt a formaságokra és ennek ellenére is elindult a versenyen, ahol sikeresen vették az akadályokat. Mivel minden évben megjelentek a versenyen és meglehetősen jó eredményeket értek el azokon, ezért egy idő után hivatalosan is indulhattak a maratonon.

Apa és fia az évek és évtizedek során legendává vált, olyan legendává, amelynek sok mindenki szeretett volna a részese lenni. Nem csupán azért, mert rengeteg maratonon, triatlonon és duatlonon indultak és még a Vasember-versenynek is résztvevői lehettek, hanem mert olyan szeretetkapocs, amely apa és fia között bontakozott ki, csak kevés ember között formálódik az élete során. És nemcsak Rick lehetett hálás, amiért az égiek ilyen melegszívű édesapát ajándékoztak neki, hanem az édesapa is a gyermekének köszönhette az életét, mert ha nem kezd el sportolni, akkor már rég meghalt volna valamilyen szívbetegségben. Ugyanis az egyik versenyen szívinfarktust kapott az édesapa, és az orvosi vizsgálatok során derült ki, hogy tulajdonképpen a sportos életmódja mentette meg az életét, vagyis a rendszeres edzések miatt nem lett a betegsége halálos kimenetelű.

A történet számomra nagyon megindító volt, könnyek nélkül nem is tudtam végignézni az apáról és fiáról készült videókat. Ha teheted, mindenképpen nézd meg te is, mert rengeteg erőt meríthetsz ebből az igaz történetből. Azt gondolom, hogy aki egészséges és csak apróbb dolgok miatt elégedetlen és pitiáner dolgok miatt érzi azt, hogy képtelen kimászni a gödörből, vagy folyton azt hangoztatja, hogy úgysem tud lefogyni, vagy képtelen egy héten háromszor edzeni, akkor mindenképpen gondoljon erre a két csodálatos emberre. Azokra az emberekre, akik bebizonyították a világnak, hogy a fogyatékosság korlátait is le lehet győzni, hogy a reménytelen helyzeteknek is adnunk kell egy esélyt, és hogy a kitartás, a szeretet, az életöröm sok nehézségen képes bennünket átsegíteni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*