Diétázó hölgy furcsán néz a tányérján lévő 3 szem paradicsomra.

A nők negyvenéves kor után egyre jobban és többet panaszkodnak, hogy a lelassult anyagcsere miatt egyre nehezebben tudnak megszabadulni a súlyfeleslegtől. Pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy ebben az életkorban elhízzunk, hiszen nézzünk csak körbe a környezetünkben, nem minden negyvenéves kor körüli nő küzd súlytöbblettel. Igaz, ebben az életkorban már valóban csökken az ösztrogénszint, amely hormon kicsit segít felpörgetni az anyagcserét, de azért a táplálkozás megreformálásával mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy évről évre ne mutasson mindig többet az a fránya mérleg.

Zsír, de nem mindegy, hogy milyen

A táplálkozási piramisban nem csupán a szénhidrátok és a fehérjék kapnak kiemelkedő szerepet, hanem bizony a zsír is. Azonban csakis az úgynevezett egészséges zsírok segítik elő a kalóriacsökkenést, vagyis mindig az egyensúlyra kell törekednünk. Egy kevés telített zsír és sok-sok telítetlen zsír, hiszen ez utóbbi szolgálja az egészségünket. A telítetlen zsírok megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását, hiszen gyulladást csökkentenek. Különösen az omega-3 zsírsavaknak van gyulladáscsökkentő szerepe. Emellett az egészséges zsírok a hajat is fényessé varázsolják, illetve a bőr textúráját és állapotát is javítják.

Az egészséges, telítetlen zsírok a szív- és érrendszer állapotát is javítani tudják. Azt mindenki tudja, hogy a péksütemények, a chips és egyéb transzzsírban gazdag táplálékok elősegítik az artériák eltömődését és érelmeszesedést okoznak. Ily módon ez negatívan hat a keringésre és különféle szívbetegségek is létrejönnek. Ezért sem mindegy, hogy milyen zsírt is fogyasztunk.

A fehérjék fontossága

Az emberi szervezetnek fehérjére is szüksége van. Az egészséges, vagyis a sovány fehérjék rendszeres fogyasztása még a fogyásban is segíthetnek bennünket. Milyen táplálékok gazdagok fehérjékben? Többek között a hal, a csirkehús, a bab, a lencse, a tofu, a tej és a tejtermékek.

Az adagok

Ahogy idősödünk, azt vehetjük észre, hogy ugyan nem fogyasztunk nagyobb ételadagot, mint korábban, mégis hízunk, mégsem tudunk lefogyni. Ez is annak köszönhető, hogy lelassult az anyagcserénk, így a jövőben elsősorban a napi ötszöri étkezést kell előnyben részesíteni, de kisebb adagokban kell gondolkozni, mint az elmúlt években.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*