Izmos férfi félmeztelenül felüléseket végez az edzőtermi haspadon.

Amikor egy testépítőre pillantasz, mindenütt csak szépen kidolgozott izomcsoportokat látsz. Dagadó izmok feszülnek a lábain, a hátán, a vállain, a bicepszén, a tricepszén, a mellén és a hasán is. De nézzük, mi is az az izom. Aktív sportolóknál a test tömegének több mint a felét az izomzat teszi ki, melynek jelentős hányada az izomhús. Ennek 75 százaléka vízből, 20 százaléka fehérjéből, míg csupán 5 százaléka zsírokból, szénhidrátokból és ásványi sókból áll. Ahhoz, hogy valakinek úgynevezett kockahasa legyen, fontos a megfelelő táplálkozás, a kemény edzés, és nagy szerepe van ebben a genetikának is.

A genetika nagyban meghatározza, hogy kinek mennyi zsír van a hasán. Amennyiben a hasad csak egy összefüggő zsírpárna, akkor az első és legfontosabb lépés, hogy diétázni kezdj. Kockás hasat csak megfelelő táplálkozással és rendszeres edzéssel tudsz elérni.

Az optimális mennyiségű vízfogyasztással olyan érzésed lesz, hogy tele van a gyomrod, és így az éhség is messziről elkerül. Főétkezések előtt akár kétpohárnyi vizet is elfogyaszthatsz, mert így egyrészt nem fogod túlenni magad, másrészt pedig rövid időn belül jelentős súlyfeleslegtől is megszabadulhatsz. Víz mellett egyél-igyál vízalapú ételeteket és italokat, mint például gyümölcsök, gyümölcslevek, tea, levesek. A gyümölcs nemcsak egészséges, de több mint 80 százaléka víz. Nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával rengeteg vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe, amely alapját szolgálja az egészséges életvitelednek. Ha nem akarod, hogy a hasadon túl sok víz és zsír halmozódjon fel – márpedig, ha kockás hasra vágysz, nem akarhatod –, akkor messziről kerüld el a cukros ételeket. A túl zsíros és kalóriadús ételektől is óvakodj!

Szoktasd rá magad a napi ötszöri étkezésre. Meglátod, hogy egy idő után egyszerre sokkal kevesebb ételt fogsz a tányérodra szedni. Te fogsz a legjobban meglepődni, amikor a korábbi ételadagodnak már csak a fele csúszik le a torkodon. Lássuk be, ha egyszerre megeszel egy egész báránysültet, az nemcsak megterheli, de ki is tágítja a gyomrodat, és legközelebb már két barit is magadba fogsz tömni mindenféle bűntudat nélkül. Közhelynek hangzik, de hidd el, nem az. Lefekvés előtt három órával már ne egyél semmit sem, mert ez a legrosszabb, amit tehetsz. Az esti evéstől rakódik rád a legtöbb zsírpárna, és az éjszaki emésztés a gyomrodat is borzasztóan megterheli. Abban pedig biztos lehetsz, hogy teli hassal rémálmoktól is szenvedni fogsz.

Az izmos kockahas harmadik alappillére természetesen a kemény edzés, mely a zsírpárnák eltüntetésében is segít. A hasizomgyakorlatok nem csak akkor szükségesek, ha kidolgozott hasat szeretnél. Ez mindig az edzésed része kell, hogy legyen, mert így elkerülheted, hogy a hátad megsérüljön. Minden nap végezned kell hasizomgyakorlatot, ha olyan hasat szeretnél, mint a testépítőknek. Ha helyesen edzed a hasadat, akkor napi 10 perc is elegendő ebből az edzésformából. Az egyenes és a ferde hasizom edzésére kell koncentrálnod, de csak kellő bemelegítés után. Haspréssel és csípőemeléssel az egyenes hasizmod válik keménnyé, míg a törzscsavarások és a törzsfordítások a ferde hasizomra hatnak pozitívan. Hasad erősítését lassan, komótosan végezd, érezned kell, ahogyan az alsó, a felső, illetve az oldalsó hasizmaid megfeszülnek és összehúzódnak.

Kemény, kitartó edzéssel, egészséges étrenddel, helyes életvitellel már nem a testépítőket, hanem önmagadat fogod nézegetni és csodálni a tükörben, és méltón leszel büszke hasadra, melyet hat, kőkemény kocka „ékesít”.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*