Hegynek felfelé túrázik egy hölgy két túrabotja segítségével.

Mindenféle sport és gyakorlat jó lehet az agy számára, főleg ha kint a szabadban mozogsz, hiszen ilyenkor friss oxigén kerül a szervezetedbe, ami az agy működésére is pozitívan hat.

A rendszeres mozgás sokféleképpen tehet jót velünk. Ahogy öregszünk, úgy az agyszövet is elkezd zsugorodni. Azonban egy tanulmány arról számolt be, hogy az aerob edzés jó hatással van az agy működésére és az agysejtek is sokkal jobban tudnak egymással kommunikálni. Tehát soha sem késő elkezdeni edzeni. A kardiomozgás is hasznos lehet, hiszen ez az agy vérellátását is fokozza, ami több oxigénnel látja el az agy sejtjeit, emiatt pedig az agy sokkal jobban fog működni, mint korábban.

A depresszió nemcsak a lélekre, de az agyra is negatívan hat. A negatív hangulat lelassítja az agy azon képességét, hogy kedvezően dolgozza fel az információkat. Ez pedig negatívan befolyásolja a dolgokra való összpontosítást, de akadályozhatja a memória működését, illetve az egyén döntéshozatali képessége is negatív irányba változik. A rendszeres testmozgás nagyon jó hatással van a negatív hangulatra, a szorongásra és a depresszióra. Hiszen testmozgás hatására szerotonin és dopamin szabadul fel, amelyek jó hangulatot képesek biztosítani.

A rendszeres edzés még a stressz negatív hatásait is semlegesíteni tudja. Biztosan tapasztaltad már, hogy amikor idegesebb voltál, és elmentél edzeni, utána mintha kicseréltek volna. Hát ennyire pozitív hatása van a testmozgásnak. Mivel jelentősen képes lecsökkenteni a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét is, így elmondhatjuk, hogy a testmozgásnak stresszűző hatása is van.

A rendszeres testmozgás jelentősen javítja a kognitív képességeket. Ez mindig jól jön, de akkor veheted igazán hasznát, ha sokat tanulsz, vagy a munkahelyen elvárják, hogy jól teljesíts. Idősebb korban is csökkennek a kognitív funkciók, de ha valaki idősebb korában kezd el rendszeresen tornázni, jógázni, úszni, vagy egyszerűen csak rendszeresen eljár kirándulni, már akkor is sokat tehet annak érdekében, hogy ne romoljanak tovább a kognitív képességei.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*