Fiatal lány kocog egy nagyváros utcáján, fülében fülhallgató.

A megfelelő étrend, vagyis az egészséges táplálkozás nemcsak azért fontos, hogy sokáig megőrizhessük az egészségünket, hanem a sportolóknak, a rendszeresen edzőknek is nagyon lényeges egészségesen táplálkozni, hiszen csak ennek révén juthatnak elegendő erőhöz és energiához.

A rendszeresen edzők egy része rögtön ébredés után, vagyis kora reggel tornázik, sportol, ami egyáltalán nem baj. Nem számít tehát, hogy melyik napszakban edzünk, azonban azt mindenkinek tudnia kell, hogy a szervezetének szüksége van üzemanyagra, vagyis szénhidrátokra. Ez azért is nagyon fontos, mivel éjjel teljesen kiürülnek a szénhidrátraktáraink, a mozgáshoz azonban üzemanyagra van szükségünk, amelyet a szénhidrátok biztosítani tudnak. Ezért reggelire is jó valami könnyen emészthető táplálékot magunkhoz venni, mielőtt az edzésbe belekezdünk. Körülbelül az edzés előtt egy órával mindenképpen vegyél tehát magadhoz egy kevés szénhidrátot. Ha azonban nem vagy éhes, akkor legalább este, lefekvés előtt mindenképpen igyál meg egy csésze forró kakaót. Ily módon az izmok reggelre el tudnak egy kevés üzemanyagot tárolni.

Edzés után ne feledkezz meg a reggeliről. Fogyassz egy kis szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Egyél egy kis gyümölcsöt, de a joghurt is egy jó választás. Kutatások azt igazolják, hogy az edzések utáni szénhidrát azért lényeges szervezetünk számára, hogy hatékonyabban működjön, vagyis tele legyen erővel és energiával. Fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, zabkorpát, és ihatsz sportitalt, illetve narancslevet is.

Ebéd előtt nem jó edzeni, de ha két óra körül tervezed az edzésedet, azt megteheted „üres gyomorral” is. Pontosabban, ha bőségesen – egészséges ételekről van szó – bereggeliztél, akkor nyugodt szívvel edzhetsz, hiszen a szervezeted még tárol olyan anyagokat, amelyek erőt adnak neked az edzéshez. Azonban ha edzés után még nem rögtön ebédelsz, akkor egyél egy kis joghurtot vagy egy gyümölcsöt, majd egy-két óra múlva jöhet az ebéd, amelyben szerepeljen egészséges szénhidrát, fehérje és zsír is.

Ha este, vagyis munka után kívánsz edzeni, akkor már elég éhesnek érezheted magad, így edzés előtt mindenképp kapj be egy pár falatot, mert különben edzés után farkaétvágyad lehet, viszont biztos nem azért izzadsz annyit az edzőteremben, hogy aztán egy csomó fölösleges kalóriát vegyél magadhoz. Edzés után, ha még nem rögtön ülsz le vacsorázni, egyél egy maréknyi diót például, amely telítettségérzetet ad, és valamennyire a farkaséhségedet is képes elnyomni. Vacsorára pedig egyél például sült halat barna rizzsel vagy egy kis salátával.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*