Testépítő edzése után pótolja a glutamint turmix formájában.

Az emberi szervezetet felépítő húsz aminosav egyike a glutamin. Edzést követően az izomzat glutaminszintje lecsökken, ezért azt pótolni szükséges. Ha ezt nem teszed meg, akkor az izomtömeg veszít nagyságából, márpedig ha testet akarsz építeni, ez nem lehet a vágyad. Testépítőként fontos lehet számodra a növekedésihormon-szint emelkedése is, nos, a glutamin pótlásával ezt is elérheted. A glutamin ezeken kívül növeli a fehérjeszintézist és erősíti az immunrendszert. Ez utóbbi azért is fontos, mivel az erőteljes fizikai igénybevétel jelentősen lecsökkentheti az immunrendszer védekező képességét, amely így kevésbé intenzíven képes harcba szállni a fertőzésekkel szemben. A testépítés komoly edzéseket igényel, amely után mindig szükséges, hogy elegendő időt adj a szervezetednek és az izmaidnak a regenerációra. A glutamin képes a regenerációs időt is jelentősen lecsökkenteni.

A glutamin serkenti az agyműködést, ezáltal kevésbé fogod magad kimerültnek érezni, szellemileg is frissebb leszel, így jobban tudsz majd koncentrálni. A glutamin biztosítja, hogy a bélflórád egészséges maradjon. Fontos, hogy az emésztőrendszered is hatékonyan kiszűrje a különféle méreganyagokat, viszont ha nincs elegendő glutamin a szervezetedben, akkor erre képtelen lenne. A glutamin az anyagcsere-folyamatokban is meghatározó szerepet játszik.

Glutamin segítségével elérheted, hogy izmaid gyorsabban tudjanak regenerálódni, hiszen megszabadítja szervezetedet az olyan anyagoktól, amelyek izomlázat vagy izomfájdalmat képesek generálni. Ezen kívül a teljesítményfokozásban is kiemelkedő szerepet játszik.

Glutaminkészleted jelentősen megcsappanhat egy-egy intenzívebb, megerőltetőbb edzést követően, ezért ezt minél hamarabb pótolni szükséges. Vannak még olyan élethelyzetek, amikor szintén érdemes odafigyelni a glutamin pótlására. Például műtét után vagy egy komolyabb fertőzést követően, de még a nem megfelelő táplálkozás – pontosabban az éhezés – során is jelentősen megcsappanhat a szervezet glutaminkészlete.

Amennyiben kemény edzést követően glutamint veszel magadhoz, biztos lehetsz benne, hogy ez megtámogatja tested zsíranyagcseréjét, a cukrok anyagcseréjét és megakadályozod, hogy túl sok tejsav halmozódjon fel a szervezetedben.

Vannak olyan célcsoportok, akiknek nem javasolt glutamint szedni. Ők a veseproblémákkal küzdők, azok, akiknek májcirrózisa van, az állapotos nők, illetve azok a kismamák, akik még szoptatnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*