Fiatal nő futás közben hátsó combizmát fájlalja.

Azok, akik évek óta semmit sem sportoltak, aztán hirtelen életmódot váltanak és elkezdenek edzeni, gyakran olyan erős izomlázról számolnak be, hogy egyes esetekben még az ágyból is alig tudnak kikászálódni, illetve a napi tevékenységeik elvégzése is gondot okoz nekik. Viszont izomlázat és izomfáradást azok a személyek is érezhetnek, akiknek évek óta lételemük a sport és rendszeresen mozognak.

Mégis mi lehet az oka az izomláznak és az izomfájdalomnak? Az izmok kifáradásáról akkor beszélünk, ha valaki túl sokat edzett. Megijedni azonban nem kell, 1-2 napos pihenő elegendő ahhoz, hogy az izmokban jelentkező fájdalom megszűnjön. Az izomláz általában a testmozgás után jelentkezik, ennek azonban több oka is lehetséges. Az izomláz egyik kiváltó oka az izmokban felszaporodó tejsav, de az izomrostokban kialakuló gyulladások vagy apró szakadások is kiválthatják ezt a jelenséget. Edzés után izomgörcsök is jelentkezhetnek, amely elviselhetetlen fájdalommal járnak együtt. Az izomgörcsöknek nem csupán a túledzés lehet az oka, hanem okozhatják táplálkozási hiánybetegségek, érszűkület, de a kiszáradás is az okok között szerepelhet.

Amennyiben gyakran fájnak az izmaid, de úgy érzed, hogy ez nem az edzések miatt jött létre, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy felkeresed a háziorvosodat, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Ugyanis az izomfájdalomnak nem csupán a túlerőltetés lehet az egyetlen oka, hanem valamilyen betegség tünete is lehet. Kiváltó oka lehet például az influenza vagy valamilyen fertőző betegség, de azok is szenvedhetnek állandó, soha szűnni nem akaró izomfájdalomtól, akik állandóan feszültek és stresszes életet élnek.

Milyen megoldások léteznek az izomfájdalmak elkerülésére, megszüntetésére? Ha túlterhelés miatt fájnak az izmaid, vagy szeretnéd az izomfájdalmakat elkerülni, akkor minden testedzés előtt melegíts be és az edzések utáni levezető gyakorlatok elvégzéséről se feledkezz meg.

Amikor belevágsz egy edzésprogramba, ne akarj rögtön csúcsot dönteni, hanem a fokozatosság elvét részesítsd előnyben, vagyis csak lassan, fokozatosan és kíméletesen terheld a szervezetedet.

Az izomfájdalom ellen az egyik legjobb módszer, ha a fájdalmas végtagodat meleg vízben áztatod, de a borogatás is sok esetben enyhülést hozhat. Amennyiben az izmaid nincsenek begyulladva, akkor egy kellemes masszázs is sokat javíthat az állapotodon. A szauna, a hideg-meleg vizes váltófürdő szintén jót tesz a nyirokkeringésnek, az izmok vérkeringésének és az izmok regenerációját is elősegíti.

Talán a legfontosabb, amit tehetsz, hogy nem terheled túl a szervezetedet és hagysz magadnak, a szervezetednek és az izmaidnak elegendő időt a pihenésre, vagyis a regenerációra.

A megfelelő étkezés és a folyadékfogyasztás is nagyon lényeges, hogy elkerüld az esetleges izomfájdalmakat. A sejtek regenerációját a C- és E-vitamin, illetve a magnézium segíti elő, és gondoskodnod kell szervezeted, pontosabban izmaid kiürült szénhidrátraktárainak újbóli feltöltéséről is.

Ha úgy érzed, hogy a fájdalmad az elviselhetetlenségig fokozódik, akkor mindenképpen hasznos lehet valamilyen fájdalomcsillapító szer alkalmazása, de fájdalmas izmaidra fájdalomcsillapító krémeket és kenőcsöket is használhatsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*