Három testtípus: az ektomorf, a mezomorf és az endomorf.

Az embereknek alapvetően három testtípusuk van: az ektomorf, a mezomorf és az endomorf.

Az ektomorf típusba tartozó személyek vékonyak, hosszú végtagjaik vannak és a medencéjük keskeny. Kevesebb zsír van a testükön, mint az endomorfoknak és a mezomorfoknak, mivel gyorsabb az anyagcseréjük. Igaz, hogy nem nagyon kell tartaniuk az elhízástól, de nehezebben is izmosodnak.

A mezomorf típusú emberek úgynevezett atlétaalkattal rendelkeznek, ők azok, akiket mindenki irigyel, hiszen anélkül, hogy sportolnának, sportos a megjelenésük. Az ilyen testalkatú személyek izmosak, a válluk széles, pocakjuk nincs, vagyis az is izmos, főleg ha még dolgoznak is rajta. Erős csontozattal rendelkeznek és keskeny a csípőjük. Zsírt ugyan raktároz a szervezetük, de a zsírfeleslegtől könnyen meg tudnak szabadulni, ugyanis gyors az anyagcseréjük.

Az endomorf testalkatúaknak van a legnehezebb dolguk a testükkel, hiszen hajlamosak a zsírraktározásra, mivel az anyagcseréjük lassú. A csontjaik általában erősek, de a testük kerekded és puha. Rövid végtagokkal rendelkeznek. Az endomorfok is lehetnek csinosak, de fontos az étrend szigorú betartása, és a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

Ektomorf testalkattal is szükség van testmozgásra, még akkor is, ha nem hajlamosak az elhízásra. Az edzés nemcsak a közérzetüket, hanem az erőnlétüket és az állóképességüket is javítani tudja. Milyen testedzés javasolható az ektomorfoknak? Az erősítő edzésre mindenképpen szükségük van, de olyan sportformákat is választhatnak, amelyek az állóképességüket javítják. Ilyen lehet a röplabda, a futás, a kosárlabda. A súlyzós edzést sem érdemes kihagyni, hiszen ezzel az izomerejük növekedhet meg. Mivel ezek az emberek nagyon hamar elfáradnak, így több pihenőidőre van szükségük, mint más embereknek.

A mezomorf testalkatúaknak ajánlható a testépítés, de bármilyen mozgásforma megfelelő számukra, hiszen elegendő erővel és állóképességgel rendelkeznek. A súlyzós edzésnél fontos, hogy kis tömeggel és magas ismétlésszámmal dolgozzanak, hiszen ha a szervezetük hozzászokik egy bizonyos szintű terheléshez, akkor már nehéz lesz az izomfejlesztést elérniük. Fontos, hogy minden testrészük izmára koncentráljanak, mivel gyorsan izmosodnak, így ha kimarad az edzés során valamelyik testrészük, akkor könnyen válhatnak aránytalanná. Olyan sportot válasszanak, amelyek az erőt, az állóképességet fejlesztik. Jó lehet számukra a rögbi, a sprintfutás, a torna vagy a harcművészetek.

Az endomorf típusba tartozóknak javasolhatók az erősportok, mivel erős szervezetűek. Ilyen lehet a súlyemelés vagy a birkózás. Heti ötször végezzenek valamilyen testmozgást, amelybe érdemes beilleszteni a hosszabb idejű, de alacsonyabb intenzitású mozgásformákat is. Ennél a testalkatnál fontos megjegyezni, hogy a test még az edzés után is folytatja a zsírégetést, ezért jó, ha az edzést valamilyen kardiogyakorlattal zárják ezek a személyek: például futással vagy biciklizéssel.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*