Kézi súlyzók egymás mellett egy edzőteremben.

Az edzéseknek több típusa létezik. Akármelyik edzésmódszer mellett is teszed le a voksod, nyilván az a célod, hogy izmosabb légy, jobb legyen az állóképességed és karcsú legyen az alakod. Az egyik edzéstechnika a súlyzós köredzés. Ezt a fajta edzéstípust legfőképpen azoknak a személyeknek találták ki, akik nem törekszenek az izmos test elérésére, viszont az erejüket és az állóképességüket szeretnék fejleszteni.

De mi is az a súlyzós köredzés? Több gyakorlatsorból épül fel, amelyeket egymás után szükséges végezni, de az elvégzett feladatok között tartani kell egy kevés pihenőidőt. A súlyzós köredzés hol a felső, hol az alsó végtagokat dolgoztatja meg, ez viszont megakadályozza, hogy egyes izomcsoportokat túlerőltessük, így azok kevésbé fáradnak el. Ez az edzés heti három alkalommal javasolható. Például menj le az edzőterembe hétfőn, szerdán és pénteken. Egy-egy edzés körülbelül 40-45 percig tartson. Amikor elkezded az edzéseket, akkor négy hétig 10-15 ismétlésszámmal dolgozz, majd megemelheted az ismétlések számát. Milyen gyakorlatokat végezz, ha a súlyzós köredzést választod? Jó ötlet a guggolás, a kézi súlyzóval történő válltól nyomás, a felhúzás, a bicepszezés, a hasprés és a ferde felülés.

A piramisedzés azt jelenti, hogy csökkented az edzések során az ismétlésszámokat, viszont a súly szériaként növekszik. Például az első szériában egy harminc kilogrammos súlyt emelgetsz 15 ismétléssel, majd a második szériában csökkented az ismétlést tizenkettőre, de ezt már ötven kilogrammos súllyal végzed. Ezzel a módszerrel az izmoknak sokkal nagyobb lesz a terhelése. Fontos, hogy a szériák között tarts némi pihenőidőt. Ez lehet 30 másodperc, de elérheti a két percet is, attól függően, hogy milyen súlyokkal és milyen ismétlésszámban dolgozol és mennyire vagy edzett.

A szériaedzés elősegíti a tömegnövekedést, de izomerőt is fejleszt. Érdemes olyan súlyokat választani a gyakorlatok elvégzésénél, amellyel például 8-10 ismétlést is el tudsz végezni. Milyen gyakorlatokat végezhetsz szériaedzés során? Ez lehet hasprés, guggolás, válltól nyomás, fekvenyomás, vagy éppen a bicepsszel végzett gyakorlatok. Csinálj mindegyikből legalább három szériát tizenöt ismétléssel. A szériák között itt sem szabad kihagynod a rövid pihenőket. Ez meddig tartson? Nos, addig, míg a légzésed visszaáll a normál szintre, vagyis már nem kapkodsz levegő után pihegve.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*