Irodai fitneszgyakorlatok széken ülve.

Aki egész nap az irodában dolgozik, nagyon jól tudja, hogy a sok ülés és ezzel együtt a görnyedt testtartás mennyire megterheli az emberi szervezetet és mennyi negatív hatással jár együtt. Most néhány olyan, széken végezhető fitneszgyakorlat bemutatása következik, amely segít kiküszöbölni ezeket a negatív hatásokat.

Az ülő helyzetben dolgozó emberek nem nagyon mozgatják meg nap közben a végtagjaikat és a törzsükkel sem forgolódnak eleget jobbra, illetve balra. Pedig ez fontos lenne, mivel ez elősegíti a véráramlást a gerinc környékén, ez pedig értelemszerűen az egész testben felpezsdíti a vérkeringést. A gyakorlathoz ülj egyenes derékkal és háttal a széken. Jobb kezeddel támaszkodj meg a székben, míg a törzseddel fordulj jobbra, majd hátrafelé, miközben a bal kezeddel érintsd meg a szék támláját. Maradj ebben a kissé csavart állapotban 5 másodpercig. Csinálj belőle tíz ismétlést, majd végezd el a gyakorlatot a másik irányba is.

Következzen egy egyszerű gyakorlat. Ülj egyenes derékkal a széken, a két tenyered nyugodjon a combjaidon. Emeld fel kinyújtva a jobb lábat, majd végezz 10 bokakörzést jobbra, majd balra. Majd végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is. Ez a feladat a boka ízületeit és az alsó lábszár izmait dolgoztatja meg alaposan. Ezt a gyakorlatot naponta többször is elvégezheted.

A hátfájás megszüntetésében segíthet ez a gyakorlat. Maradj ülve a széken, a két kezedet csúsztasd a combjaid alá, a térdeid legyenek behajlítva. Emeld meg egyszerre mindkét lábadat a talajról, számolj el ötig, majd mindkét lábadat tedd le a padlóra. Ismételd meg a gyakorlatot legalább tízszer.

Még mindig maradj ülve a széken, a jobb kezeddel kapaszkodj meg a székben, a két térded legyen behajlítva. Emeld fel a bal karod, majd dőlj az egész testeddel kicsit jobb oldalra. Csinálj ebből tíz ismétlést, majd következhet a másik kar.

Állj fel a székről. Álldogálj így 3 másodpercig, majd ülj vissza az ülőalkalmatosságra. Ügyelj arra, hogy a derekad és a hátad mindvégig maradjon egyenes, de a fenekeddel kicsit pucsíthatsz is, és a két tenyereddel meg is támaszkodhatsz kicsit a combjaidon. Végezz el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.

A most következő gyakorlat a mellkast, a gerincet és a vállakat erősíti meg. Ülj vissza a székre, a két lábad kényelmesen nyújtsd ki, de nem kell megemelni. A két karod nyújtsd ki oldalirányba úgy, hogy a két tenyered a padló irányába mutasson. Majd mozgasd úgy a két karod, hogy a tenyereid a mennyezet irányába nézzenek. Ismételd meg a gyakorlatot harmincszor.

Ez a balettgyakorlat nemcsak az izmokat dolgoztatja meg, hanem energiát is szolgáltat. Állj a széked mögé, két kezeddel megtámaszkodhatsz a szék támlájában. Lábaiddal nagyon kis terpeszt vegyél csak fel. Majd kezdj el egy enyhe guggoló pozitúrát felvenni, de a lábaidat csak enyhén hajlítsd be, és lehetőleg ne előre, hanem oldalirányba tedd meg ezt. Majd ismét kiegyenesedhetsz. Csinálj ebből a gyakorlatból húsz ismétlést.

Levezetésként pedig egy egyszerű gyakorlat következik. Még mindig állj a szék mögött, állj lábujjhegyre, majd ereszkedj vissza a padlóra. Ez a gyakorlat a comb és a vádli izmait erősíti meg és még a stressz levezetésében is a segítségedre lehet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*