Piros színű párolóedényben hal és különféle zöldségek egymás mellett.

Az egészséges táplálkozás az életünk részévé kellene hogy váljon, hiszen így elkerülhetjük a különféle betegségeket, több energiával fogunk rendelkezni, illetve fizikai és szellemi teljesítőképességünk is megnövekszik. Azonban hiába szerepel az étrendünkben egyre több zöldség és gyümölcs, vagy hiába részesítjük előnyben a sovány hústermékeket, ha ezeket nem egészségesen készítjük el. Gondosan ügyelnünk szükséges ételeink helyes elkészítésére is, hiszen így az ételek nem csupán ízletesek maradnak, hanem vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is megőrzik.

Amennyiben főzés során sok folyadékot használunk, biztosak lehetünk benne, hogy az ásványi anyagok és vitaminok nagy része elbomlik. Érdemes a konyhában kipróbálni a kuktát, hiszen az ebben a főzőedényben készült ételekhez csak kevés vizet kell használni, így biztosak lehetünk benne, hogy az ételek megőrzik értékes tápanyagtartalmukat.

A párolással nagyon kíméletes megoldást választunk, ha zöldséget, húst vagy halat készítünk ebédre. Párolás során nem használunk olajat vagy más zsiradékot, ezért az ily módon elkészített ételek valóban az egészségünket szolgálják. Párolás során rakj az edényre fedőt, így a lecsapódott vízgőz segítséget nyújt abban, hogy az ételek kellőképpen átpuhuljanak. Kevés vizet vagy húsléalapot is lehet az ételekhez adni. Vannak olyan speciális ételpárolók, amelyben többféle ételt lehet egyszerre elkészíteni, mindezt úgy, hogy az edényben készült ételek megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Nagyon népszerűek manapság a római tálak, vagy a Pataki tál, amelyben szintén nagyon kíméletesen lehet az ételeket elkészíteni.

A magyar ember szereti a leveleket besűríteni, ezért gyakran használ habarást, illetve rántást. Ezeket is el lehet kissé egészségesebben készíteni, de nem fontos minden levest sűrűn fogyasztani, hiszen ezek nélkül is nagyon ízletesek lehetnek az előételek. Amennyiben mégis készítesz valamilyen habarást, akkor a natúr joghurtot vagy a kefirt részesítsd előnyben. Rántás készítésekor pedig csak kevés ideig pirítsd a lisztet és csak kevés olajat használj.

A sütés szintén egy kedvelt elkészítési módja az ételeknek, legalábbis hazánkban. Vannak azonban a sütésnek kíméletesebb módjai is. Használj teflonbevonatú edényeket, hiszen ezekben akár mindenféle zsiradék nélkül is ízletes hús- vagy éppen zöldségételeket készíthetünk. A grillezés is kedvelt ételkészítési mód. Ezzel a módszerrel húsételeket, zöldségeket, de akár még gyümölcsöket is készíthetünk. A grillezés csak akkor lesz kíméletes, ha előzőleg a húst nem pácoltad olajban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*