Levél alakú tálkákban különféle gabonák: ekete quinoa, teff, amaránt, köles és hajdina.

Ismét kezdenek divatba jönni a gabonaételek, nem véletlenül, hiszen legtöbbjük nagyon is egészséges és az emberi szervezet számára létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazza.

A köles egy nagyon finom és egészséges köret, de nemcsak köretként állja meg a helyét, hanem készíthetünk belőle édes vagy sós kásákat, kenyérbe is belesüthetjük, és még ételeket is sűríthetünk a segítségével.

Bevallom őszintén engem a hajdina íze nem annyira győzött meg. Próbálkozom vele, eddig nem sok sikerrel, pedig rengeteg P-vitamint tartalmaz, amely a C-vitamin egyik legjobb barátja, hiszek ők ketten a vérerek falát képesek megerősíteni és csökkenteni képesek azok áteresztőképességét.

Az egyik kedvencem az amaránt, nemcsak azért, mert nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, hanem mert egész egyszerűen imádom az ízét. Az amarántliszt emellett rengeteg vasat, cinket és kalciumot tartalmaz, az amarántmagvacskák pedig telítetlen zsírsavakban is meglehetősen gazdagok. Én elsősorban köretként fogyasztom, de gyakran belesütöm kenyérbe is, hiszen fellazítja annak állagát. Az apró amarántmagvakból gyakran készítek egészséges édességeket. Egyik kedvencem a narancsos, csokoládés golyó, amelyet szinte minden karácsonykor elkészítek.

A gabonák közül a zabot is nagyon kedvelem, pontosabban a zabkorpát és a zablisztet használom előszeretettel. Gyakran sütöm bele kenyerekbe, de reggelire zabkását is szoktam belőle készíteni és húsok panírozásakor is használni szoktam. A rozspehely is hasonló sorsra jut a konyhámban, egyik kedvenc kenyerem a rozskenyér, igaz, hogy ettől kicsit tömörebb lesz annak állaga, de jóval egészségesebb is.

A durumbúza nemcsak fehérjében, hanem karotinoidokban is meglehetősen gazdag. A durumlisztről sokan azt hiszik, hogy ez egy teljes kiőrlésű liszt, ez azonban nem így van. Azért olyan egészséges, mert olyan keményítőláncot tartalmaz, amely elágazó szerkezetű, ez pedig az emésztés során csak lassan bomlik le, így a vércukorszint csak lassan emelkedik meg.

A tönkölybúzát nagyon kedvelik azok a személyek, akik a reformtáplálkozás mellett tették le a voksukat. A tönkölybúza igen gazdag fehérjében és igen jól viselkedik sütés során, ezért érdemes vele próbálkozni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*