Paleós kuglóf húsvétra karobbal és xilittel.

Közeleg a húsvét és már mindenki azon gondolkodik, hogy milyen finomságokat készítsen erre a csodálatos ünnepre. Azonban egyre többen próbálnak egészséges életmódot folytatni és természetesen ilyenkor elgondolkodunk azon is, hogy egyes desszerteket és süteményeket milyen hozzávalókból is alkossunk meg. Többen azért sem használnának egészségtelen hozzávalókat, mert hamarosan itt a nyár, és már a nyári hónapokra gondolva sem szeretnének a húsvéti asztalnál bűnözni.

A karob sokkal finomabb és egészségesebb, mint a csokoládé – az egész család számára. A karobot használhatjuk a csokoládé egyik remek alternatívájaként. Nagyon egészséges, hiszen tele van antioxidánsokkal, emellett a koleszterinszintet is egyensúlyban tartja. A karob emellett kevesebb zsírt és kalóriát is tartalmaz, mint a csokoládé. Ne feledkezzünk meg a kis kedvencünkről sem. A kutyák például fogyaszthatnak karobot, csokoládét viszont nem, mivel teobromint tartalmaz, amely mérgező hatással van rájuk.

A cukor helyett használhatunk xilitet, amely egy alacsony kalóriatartalommal bíró természetes cukor, nem roncsolja a fogakat és nem befolyásolja az inzulinszintet sem. Ezért érdemes xilittartalmú csokoládét vásárolni vagy xilitet használni cukor helyett, amikor a húsvéti süteményeket és desszerteket készítjük.

Amennyiben mégis cukorral készíted a húsvéti édességeket és süteményeket, akkor fogyassz krómot, mert ez csökkenti a cukor iránti erős vágyakozást. A krómnak a vércukor-szabályozásban van kiemelkedő szerepe és segít fenntartani az egészséges inzulinválaszt. Persze nemcsak húsvétkor érdemes krómot fogyasztanod, hanem a diétádba is beillesztheted, hiszen a fogyókúrázók számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nem nagyon tudnak ellenállni azoknak az édességeknek, amelyek örömforrást jelentenek a számukra.

A fahéjat nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert egészséges, hanem rendszeresen fogyasztva kevésbé leszünk éhesek, emellett az egészséges inzulinválaszt is biztosítani tudja. Ezért indítsd a napodat – húsvétkor is – egy kevés joghurtos müzlivel, amelybe belekevertél egy-két csipet fahéjat is. De az ünnepre készíthetsz fahájas sütiket és desszerteket, így csak keveset fogsz ezekből fogyasztani, főleg ha két étkezés között még egy kis gyömbéres-fahéjas teát is kortyolgatsz.

Ügyelj arra is, hogy elegendő B3-vitamin legyen a szervezetedben, mert ez a vércukorszint szabályozásában vesz részt. Ha a vércukrod nem ingadozik, akkor energikus és vidám leszel, és így biztos lehetsz benne, hogy nem fogod egy hatalmas szelet csokoládéval vigasztalni magad, mint ahogyan azt letargikus hangulatodban tennéd.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*