Egy stilizált fa, benne egy levelek alkotta emberrel, ahol a fa egyik feléről már fújja le a szél a leveleket.

Sajnos nem csupán a testünk, hanem az agyunk is öregszik, hiszen az agy működése is mutathat hanyatlást, főleg ha nem is teszünk ellene semmit. Az öregedés egy nagyon összetett és egyben tartós folyamat. A születéssel kezdődik és a halállal végződik. Ez egy olyan folyamat, amely biológiai, szociális és pszichológiai változásokkal is együtt jár. Így megkülönböztetünk kronológiai, funkcionális, biológiai, szociális és biológiai életkort.

A legalapvetőbb életkor a kronológiai életkor, hiszen ez tulajdonképpen megmutatja, hogy pontosan mennyi idősek vagyunk. Ez általában években és hónapokban kerül megjelölésre. Ezen az életkoron változtatni nem tudunk – hacsak valaki időközben fel nem találja a fiatalság szérumát –, viszont a másik négyet igenis képesek vagyunk befolyásolni.

A funkcionális életkor az egyén funkcionális alkalmasságára utal, összehasonlítva az ugyanolyan kronológiai korú és nemű egyénekkel. Vagyis ez az életkor meghatározza, hogy mennyire vagyunk képesek az életkorunknak megfelelően elvégezni a napi feladatainkat és egyáltalán van-e hajlandóságunk azokat véghez vinni.

A biológiai életkor jelzi a szerveink állapotát. E szerint egy 40 éves ember nézhet ki úgy, mint egy 60 éves, de egy 50 évesről is gondolhatják azt mások, hogy még csak 38 éves. Akiknek jóval idősebb a biológiai életkoruk, mint amilyen idősek valójában, valószínűleg külsőleg néznek ki idősebbnek, de elképzelhető, hogy a szerveik sem működnek megfelelően. Ezek az emberek általában rosszabbul is teljesítenek, gyakran fáradtak, nyúzottak és az agyi funkcióik sem működnek megfelelően. Sőt, általában egy vagy többféle betegség is megkeseríti az életüket.

A szociális életkor azt a képességünket mutatja meg, hogy miként tudunk sikeresen kapcsolatot teremteni vagy viselkedni másokkal, mennyire vagyunk képesek beilleszkedni az adott társadalomba. Például egy 16 évesnek is lehet felnőttes a gondolkodása, és egy 40 éves is csinálhat olyan dolgokat, mint egy kamasz.

A pszichológiai életkor pedig az, hogy a valódi életkorunk ellenére hány évesnek érezzük magunkat. Hiába hatvanéves valaki, ha nem érzi magát annyinak, hiszen az agya még kiválóan funkcionál és hatékonyan képes működni. Ha nem szeretnénk hamar megöregedni pszichológiailag sem, akkor nem árt naponta megtornáztatni az agyunkat.

Az emberek, ahogy idősödnek, úgy folyamatosan változnak. Egyes funkcionális képességek – főleg a szervi és az érzékszervi – a természetes öregedési folyamat következményeként hanyatlásnak indulnak. A korral járó funkcionális képességek csökkenése nem mindenkinél egyformán megy végbe, hiszen sok tényező befolyásolja. Ilyen például a munkahelyi és a környezeti hatások, az iskolázottság, a társadalmi és gazdasági státusz, a nem, a betegségekre való genetikai hajlam, de még az életmód is befolyással bír. Ebbe beletartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az edzettség és a táplálkozás. Lehet valaki tehát a kronológiai életkora szerint 58 éves, ha 48 évesnek érzi magát (pszichológiai életkor), vagy lehet olyan edzett, mint egy 42 éves (funkcionális életkor) és viselkedhet úgy, mint egy 35 éves (szociális életkor).

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*