Friss citromok és a belőlük készült citromlé kis csatos üvegben.

Minden évszakban, de nyáron különösen fontos, hogy csinosak és ápoltak legyünk. Persze, aki igényes önmagára, az év minden napján szeret jól kinézni és testének azon területeit is ápolni, karbantartani, amelyek mások számára nem láthatóak. Nyáron különösen fontos, hogy a kezünk és a körmeink ápoltak és szépek legyenek, illetve, hogy tegyünk valamit az izzadás ellen, hiszen nagyon kínos és zavarba ejtő tud lenni, ha valaki szép holmikat visel, gyönyörűen ki van sminkelve, de ápolatlanok a körmei és izzadtságszaga van. Lássuk be, ezek a negatívumok nagyon kellemetlenek tudnak lenni, de nem kell pánikba esni, ezekre a problémákra is van megoldás. A segítséget a citrom jelentheti.

Sokan szenvednek attól, hogy a körmeik erősen töredeznek. Erre a legjobb megoldás, ha egy kis tálba teszel egy kevés citromlevet és mindennap legalább tíz percet áztatod benne a körmeidet. A száraz és törékeny körmökre nagyon hatásos lehet, ha citromlevet összekeversz olívaolajjal, majd ezzel az eleggyel kenegeted be őket. Ez a keverék akkor erősít a legjobban, ha egész éjszakára fennhagyod azt. Persze nem árt, ha felveszel egy cérnakesztyűt, hogy ne kend össze az ágyneműt. Az olívaolajos, citromos keverék nemcsak erősebbé varázsolja a körmeidet, de még a kezeidet is puhítja és hidratálja.

Sajnos még mindig nagyon sokan dohányoznak, ami nemcsak az egészséget rombolja, hanem a fogakat is elszínezi, a bőrt pedig élettelenné és fakóvá változtatja. A dohányfüst a körmöket is alaposan besárgítja. A citromlé vagy maga a citrom erre is nagyon hatásos. Vágj ketté egy citromot, a húsát kapargasd ki, majd helyezd fel óvatosan a körmeidre. Az is jó megoldás, ha a szemetesbe dobandó citromba beledugod az ujjaidat. Hamarosan nyoma sem lesz a körmeiden a sárgás elszíneződésnek.

Nyáron sokan szeretnek strandra járni. Persze az egésznapos vízben való lubickolás alaposan megviseli a kéz bőrét is. Ha szeretnél valami igazán hatásos, házilag is gyorsan elkészíthető krémmel hidratálni, akkor nincs más dolgod, mint összekeverni egy tálkában egy-egy evőkanál olívaolajat, frissen facsart citromlevet és mézet, majd ezzel bekenni a kezeidet.

Az izzadás egy természetes folyamat, azonban nagyon ciki tud lenni, ha ez már szaggal is párosul. A citrom azonban ebben is a segítségedre lehet. Ha nem vagy allergiás a citromra, akkor a zuhanyozást követően egy spriccelős flakonba csavarj bele egy citrom levét, majd fújd be vele a hónaljadat, illetve a lábaidat. Az is jó megoldás, ha egy vattakorongot enyhén bevizezel, majd erre csepegtetsz pár csepp citromlevet, és a kényes területeket ezzel kenegeted végig. Persze lábfürdőt is készíthetsz. Hogyan? Forralj fel 2 liter vizet, majd adj hozzá két filter zöldteát. Ha kihűlt a főzet, akkor öntsd egy lavórba, amelybe tegyél még két liter meleg vizet. Facsarj a lábáztató vízbe két citromot, majd áztasd ebben a vízben a lábaidat legalább húsz percig. Ha szükséges, mindennap ismételd meg a kezelést.

Nyáron sokan még mindig fittyet hánynak a figyelmeztetésekre és órákig heverésznek a tűző napon, pedig meglehetősen nagy veszélynek teszik ki magukat ezek az emberek. Ha mégis megtörtént a baj és napégéstől szenved valaki, akkor egy-két házi praktika jól jöhet ezekben az esetekben. Keverj el 30 ml ligetszépeolajban 20 csepp citromillóajat és naponta ezzel az eleggyel kenegesd be a leégett bőrfelületet. A következő keverék is segíthet. Egy üvegtálban alaposan keverj össze két-két evőkanálnyi mézet és citromlevet, majd kenegesd be vele a leégett bőrödet. Hagyd rajta legalább húsz percig, majd alaposan zuhanyozz le.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*