Inkagumó egészben, felezve, szirupként és kockacukor formájában.

A yacon őshazája Peruban van, ahol az őslakosok már évszázadok óta alkalmazzák a növényből készült szirupot. A szirupot a gyökérből frissen préselik. Ez a természetes édesítő alacsony cukortartalommal rendelkezik, és nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, éppen ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek a perui egyetemen. A vizsgálatban 80 személyt, pontosabban nem cukorbeteg férfit és nőt vizsgáltak. A kísérleti személyeknek néhány óráig semmilyen táplálékot nem adtak, majd négy csoportra osztották őket, és különféle édesítőszereket kaptak. Az egyik csoport mézet, a másik csoport yaconszirupot, a harmadik glükózt, míg a negyedik csoportba tartozóknak juharszirupot kínáltak. Azoknak a személyeknek volt a legkisebb a vércukorszintjükben változás, akik yaconszirupot fogyasztottak. Viszont a többi édesítőszer jelentősen megemelte a vércukorszintet, amely csak hosszabb idő elteltével stabilizálódott ismét.

A yaconnak a levelei és a gumója is ehető. Hazánkban jakúnak vagy inkagumónak is nevezik. Ez a növény úgy viselkedik, mint egy prebiotikum, amely nagyon jó hatással van az emésztésre. Vagyis elősegíti, hogy a bélflóra megfelelően működjön, jó hatással van a belek mozgására, és azok is bátran fogyaszthatják, akik székrekedésben szenvednek. Emellett elősegíti a B-vitaminok, a kalcium és a magnézium felszívódását, így azok sokkal jobban tudnak hasznosulni. A belek egészséges működését már csak azért is elő tudja segíteni, mivel sok káliumot és antioxidánst tartalmaz. Ez utóbbi pedig jelentősen képes lecsökkenteni a bélben lévő szabad gyökök káros hatásait.

A yacon gyökerében frukto-oligoszacharidok vannak, amelyek hatására az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodnak, ezzel szemben a káros hatású bélbaktériumok száma jelentősen lecsökken. A frukto-oligoszacharidok mindemellett megtámogatják a kalcium és a magnézium hatékonyabb felszívódását, és elősegítik, hogy a különböző toxikus anyagok gyorsabban és hatékonyabban ürüljenek ki az emberi szervezetből.

A yakon a szervezet védelmi vonalát is megerősíti, de jó hatással van a zsíranyagcserére, sőt a koleszterin- és trigliceridszintet is normalizálja. Azok, akik szeretnének méregteleníteni, ezzel a gyógyító növénnyel megtehetik. A yacon mindemellett tartalmaz még A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokat, illetve vasat, foszfort, magnéziumot, kalciumot és niacint.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*