Húzódzkodást végez egy fekete hajú testépítő.

Egy testépítőnek nagyon fontos, hogy szépen kidolgozott hátizmai legyenek, hiszen a hátizmok miatt is lesz valakinek robosztus a külseje és sportos a megjelenése. A megfelelően kidolgozott hátizmok legfőképpen azoknál a testépítőknél fontos, akik rendszeresen járnak versenyekre, hiszen ezeken a megmérettetéseken forogni, feszíteni és pózolni kell. Egy testépítő testén talán a legszembetűnőbb az, ha a hátizmai nincsenek kellőképpen kigyúrva, de talán ezt a testrészt a legnehezebb edzeni, hiszen a hát izmai hihetetlenül összetettek. A hátizmokat tehát nem könnyű fejleszteni, de nem is lehetetlen.

A hát izmait fejlesztheted erőgyakorlatokkal, ilyen lehet például a felhúzás. A húzódzkodással a hát szélesítését lehet elérni. Ahhoz, hogy az izmok kellőképpen megvastagodjanak, az evezőgyakorlatok lehetnek a segítségedre. Akiknek gondot okoz a húzódzkodás, azok végezhetnek hátgéppel lehúzásokat, hiszen ezek a gyakorlatok is elősegítik, hogy a hátuk előbb-utóbb szépen kidolgozott és izmos legyen. A húzódzkodás csak akkor lesz eredményes, ha egyrészt tisztában vagy azzal, hogy a hátizmaidnak milyen feladatai, funkciói vannak, másrészt ha a hátad anatómiája sem ismeretlen számodra.

Hogyan végezd a húzódzkodást helyesen? Fogd meg a húzódzkodó rudat és úgy lógj a rúdon, hogy közben a tested teljesen nyújtott legyen. Majd amennyire csak tudod, húzd fel magad úgy, hogy közben a mellkasod felső részét kicsit érintsd hozzá a rúdhoz. Majd állj meg egy pillanatra, feszíts rá az izmaidra, aztán engedd vissza magad az alappozícióba. Persze a húzódzkodásnak nem csupán ez az egy típusa létezik. Jól teszed, ha minél több fajtáját elsajátítod, és ezeket variálod egymással a minél hamarabbi és látványos fejlődésed érdekében.

Van egy olyan gyakorlat, amely szintén a hát izmait edzi, ez pedig nem más, mint a vállvonogatás. Mit is takar ez a gyakorlat pontosan? A gyakorlat elvégzéséhez állj terpeszállásba. A két kezedben legyen egy-egy súlyzó. A vállaidat feszítsd hátrafelé, a mellkasodat pedig dülleszd ki. Emeld meg a vállaidat – de közben ne hajlítsd be a két karodat –, majd engedd le azokat a kiinduló pozícióba. A vállvonogatással fejlesztheted a csuklyásizmodat, a lapockaemelő izmot és a rombuszizmot.

Az egykaros súlyzós evezés is nagyszerűen fejleszti a hátizmokat, de végezhetsz egyéb gyakorlatokat is, hogy szépen kidolgozott hátizomzattal rendelkezz. Ilyen gyakorlatok például a hátgéplehúzás mellhez, a hipernyújtás, az áthúzás egykezes súlyzóval vagy éppen a csigán történő evezés.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*