Édességbolt kirakatában kezét az üvegnek támasztva nézi egy hölgy a finom tortákat, süteményeket.

Kutatások igazolják, hogy már magzatként, az anyaméhben éldegélve is sokkal jobban preferáljuk az édes, mint a sós ízt, és ez születésünket követően sem változik. Persze ekkor már nemcsak egyszerűen kedveljük és sóvárgunk az édes ízek után, hanem ezzel csillapítjuk a bennünk tomboló idegességet, vágyunk a csokoládé és egyéb édességek által a szervezetünkben termelődő boldogsághormonok után, a cukros csemegéktől lélektani megnyugvást várunk és újra feltöltődni, ugyanis az édességek elfogyasztása után egy rövid időre energiával telítődünk, de ez amilyen hamar érkezett, olyan hamar tova is száll.

Az édességek után sok minden miatt vágyódhatunk. Egyrészt nagyon finom íze van a nassolnivalóknak, másrészt a nyalánkságokban lévő cukor hatására endorfin hormon termelődik szervezetünkben, ami miatt kiegyensúlyozottnak, nyugodtnak és vidámnak érezzük magunkat. Tulajdonképpen folyamatosan szeretnénk ezt a boldogságérzést megtapasztalni, ezért érzünk szinte egyhuzamban csillapíthatatlan vágyat a desszertek után. Harmadrészt pedig az agyban lévő szerotonint, vagyis a jó hangulatért felelős hormont stimulálják a szervezetbe vitt szénhidrátok, ezért ha drasztikusan lecsökkentjük ennek mennyiségét, akkor frusztrálttá, idegessé és ingerlékennyé válunk rövid időn belül. Édesség utáni vágyakozásunknak oka lehet még a nem kielégítő táplálkozásunk, a stresszes élethelyzeteink, de hormonális változások és legyengült szervezetünk is okozhatja az ínyencségek utáni csillapíthatatlan vágyakozásunkat.

Nem feltétlenül szükséges megvonni tehát magunktól az édességeket, mértékkel lehet azokat fogyasztani. Éppen csak annyit egyél belőle, hogy megnyugtasd magad és leküzd a nassolnivaló utáni sóvárgásodat. Ez a mennyiség semmiképpen se legyen több mint 150 kalória. Ezt akkor fogod tudni csak betartani, ha naponta ötször, vagyis rendszeresen étkezel, és nem éhezteted ki magad. Ha ugyanis folyamatosan biztosítod szervezeted számára a kellő mennyiségű energiát, akkor nem lesz benned olyan érzés, hogy egy egész csokoládétortát is képes lennél egy ültő helyben felfalni.

Az is jó megoldás, ha mindig van a kezed ügyében gyümölcs, magvak, nyers zöldség vagy saját készítésű, cukormentes müzli szelet. Így egy-egy roham után a lelkiismereted tiszta marad, hiszen nem cukros nyalánksággal töltötted meg a pocakodat, hanem értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

Kezdj el rendszeresen sportolni! A mozgás egyfajta önkontrollra is megtanít, és ahogy észreveszed magadon a sport általi pozitív változásokat, már csak a büszkeséged sem fogja megengedni, hogy egy-egy kimerítő edzést követően édességeket tömj magadba, hiszen ekkor már te magad is tisztában leszel vele, mennyi küzdelem szükséges ahhoz, hogy megszabadulj a felesleges kilóidtól. Az önfegyelem nem pusztán az édesség utáni vágyódás leküzdésében, de az élet egyéb területein is hasznodra válhat.

A stressz az életünk velejárója. Olyan nem létezik, hogy valakinek az életébe soha nem kúszik be a feszültség, és nem találkoztam még olyan emberrel sem, akinek mindig felhőtlen és gondmentes lett volna az élete. A stressz tehát minden ember életében jelen van, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen megoldási stratégiákat és túlélő módszereket alkalmazunk ennek leküzdésére. Az emberek jelentős hányada számára az egyik túlélési módot az édesség jelenti. Ha te is ezt a módozatot választod, tudnod kell, hogy helytelenül döntöttél, és más stratégiákat kell ahhoz kidolgoznod, hogy megküzdj az élet adta nehézségekkel. Igen, több metódusra lesz szükséged, mert lehet, hogy az egyik beválik egy bizonyos feszült szituációra, de egy másik stresszes helyzetet nem képes orvosolni. Viszont az édesség csak pár perces eufórikus állapotot fog okozni, de téged csúfosan cserben fog hagyni, mivel a téged ért stresszel szemben képtelen lesz megküzdeni. Ezt a csatát egyedül neked kell megvívni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*