Zabkását csomagol magának egy szálkás hasizommal rendelkező hölgy.

Amennyiben rendszeresen sportolsz valamit, bizonyára benned is komoly dilemmák merültek fel azzal kapcsolatban, hogy szabad-e edzés előtt enni, és ha igen, mit és pontosan mikor tedd meg ezt. Vegyünk egy példát. Reggel fél hétkor felkelsz és az az első gondolatod, hogy de jó lenni futni egyet. Viszont korog a gyomrod, hiszen már lassan 9 órája nem ettél egy falatot sem. Most mit tegyél? Egyél és tele hassal ródd a köröket, vagy menj el edzeni éhesen, de akkor meg attól tartasz, hogy az első kör után elájulsz.

A másik példa. Egész nap a munkahelyen dolgoztál. Ettél is rendesen, de estefelé már igencsak éhesnek érzed magad, viszont edzeni szeretnél. Ilyenkor mit csinálj? Menj haza, vacsorázz be? De kinek van már ilyenkor kedve mozogni és már késő is van, este van, így a legrosszabb, amit ilyenkor teszel, hogy jól megnyugtatod magad, ledőlsz a kanapéra és nézel egy filmet.

Edzés előtt szükség van egy lendületre, egy kis energiára, amit a táplálékokból nyerhetünk, azonban nem mindegy, hogy az étkezést mikorra időzíted és az sem, hogy ilyenkor milyen ételeket veszel magadhoz.

Az első és legfontosabb lépés, hogy legalább négyóránként enned kell valamit, hogy legyen energiád és ne zuhanjon le a vércukorszinted. Edzés előtt semmiképpen sem javasolt, hogy degeszre edd magad, de üres hassal sem jó edzeni, állítják ezt egyes hozzáértők.

Nagy intenzitású edzés előtt muszáj egy pár falatot enned, hiszen ez energiát biztosít az edzéshez, így elkerülheted az edzés közbeni esetleges sérüléseket, és így a teljesítményed is növekedni fog.

Akár reggel, akár délben, akár este ütemezted be az edzésedet, edzés előtt egy-két órával mindenképp egyél valamit. Fogyassz szénhidrátot és fehérjét, mert ezek energiát biztosítanak számodra és még az izomfunkciókra is kedvező hatással vannak. Edzés előtt ehetsz joghurtot egy kevés mézzel, egy kis adag zabkását valamilyen bogyós gyümölccsel, de egy kevés pulykahúst is elfogyaszthatsz edzés előtt. A magas rosttartalmú táplálékokat azonban kerüld el, mert ezek nagyon eltelítenek és diszkomfortérzetet okoznak edzés közben.

Az egészséges zsírok jót tesznek az egészségnek, azonban edzés előtt jobb, ha elkerülöd ezeket. Mivel ezek megemésztése sok időt vesz igénybe, így edzés alatt emésztési zavaraid és még hányingered is lehet.

Ha intenzív edzést tervezel, edzés előtt legalább két-három órával étkezz, de ne fogyassz 300-400 kalóriánál többet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*