Fiatal, vékony nő tart a kezei között egy krémmel díszített csokis muffint.

A stressz manapság egyre több ember életébe kúszik be és teszi tönkre testileg és lelkileg is. Nem könnyű ellene védekezni, akár fiatalok, akár idősebbek vagyunk. Hiszen a suliban rengeteget kell tanulni, sorra jönnek a dolgozatok és sok gyermekben, fiatalban ott van a megfelelési kényszer, a bizonyítási vágy is. A felnőtteknek pedig ezerfelé kell ahhoz szakadniuk, hogy az élet minden területén megállják a helyüket. Teljesíteni kell a munkahelyen, gondoskodni kell a családról, és még ezer más dologra is figyelni kell. Nem könnyű megfelelni a mai világnak, az emberek túlhajszoltak, mindig mindenhová rohannak, és szinte alig van idejük magukra, a szeretteikre. A pihenés, relaxáció sok ember szótárából hiányzik, hiszen nincs rá idejük. Sokan lelkiismeret-furdalást is éreznének, ha magukkal is törődnének egy keveset és nem valami más, halaszthatatlannak vélt dolgot intéznének el a kikapcsolódás vagy egy jó kis szundikálás helyett.

Valamennyi stresszre, feszültségre mindenkinek szüksége van, hiszen ez jobb teljesítményre sarkallja az embereket. A stressz nem más, mint egy terhelés a szervezetünk számára, vagyis folyamatosan nyomás alatt vagyunk fizikailag, érzelmileg és mentálisan.

Amikor a stressz csak rövid időre kúszik be az életünkbe, akkor akár még étvágytalansággal is számolnunk kell. Azonban ha a feszültség az életünk részévé válik, akkor előfordulhat, hogy az étvágyunk fokozódik, ez pedig előbb-utóbb súlygyarapodáshoz is vezethet.

Amikor stresszhatás alatt állunk, akkor a szervezetünkben különféle hormonok kezdenek aktiválódni, hogy elegendő energiával legyünk ellátva, vagyis hogy sikeresen megbirkózzunk a bennünket ért traumával. A kortizolnak például többek között az a feladat jutott, hogy feltöltse a szervezet energiatartalékait, miután vége szakad a stresszes szituációnak. Ennek következtében az étvágyunk jelentősen meg fog nőni. Aki folyamatosan feszültségben él, egyre többször kap a szervezete olyan vészjeleket, hogy töltse fel szervezete energiaraktárait, vagyis stresszhelyzetekben egyre többször fog valamilyen táplálék után nyúlni, amely egy bizonyos idő után elhízáshoz vezethet.

A stressz egy ördögi körbe sodorja az embert. Lássuk csak, hogy miért. A stressz fáradttá és kimerültté tesz, ami megnöveli az étvágyunkat. Ilyenkor szinte mindegy, hogy mit eszünk, a lényeg, hogy minél hamarabb és gyorsabban bekapjunk valamit, vagyis gyakrabban nyúlunk egészségtelen ételekhez. Számos esetben kerül terítékre valamilyen desszert, amely plusz és felesleges kalóriát jelent, ami aztán súlygyarapodással jár együtt. A stressz egyébként is negatív hatással van az érzelmeinkre. Márpedig az érzelmileg labilis emberek úgynevezett érzelmi evőkké válnak, vagyis akármilyen rossz dolog éri őket, azon nyomban étel után kiáltanak. Stressz hatására szabálytalanná válik a vércukorszint is, amely szintén erős vágyakozást indít el bennünk az édességek után.

A stressz miatt egyre több és több lesz a zsírpárnáink száma, és ráadásul még az anyagcserénk is lassított tempóban kezd el működni, ami szintén elősegíti, hogy az elhízottak táborába tartozzunk. A súlygyarapodás és a testi, lelki kimerültség miatt egyre kevesebb erőnk lesz mozogni, edzeni, ami ismét csak azt eredményezi, hogy egyre súlyosabbak leszünk.

Stressz nélkül nem lehet élni, de stresszel sem túl sokáig. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy amilyen gyorsan csak tudod, elsajátítod a stresszkezelő technikákat. Hogy ez mégis mit takar? Kinek mit. Valaki attól nyugszik meg, ha körbeszaladja a parkot – a rendszeresen sport mindenkinek javallott –, más a kedvenc együttesétől csillapodik le, megint más festegetni szeret, hogy megnyugodjon. A relaxáció, a meditáció, egy kényeztető fürdő, egy kis olvasás, kertészkedés is jó stresszoldásra. Ha lehet azonban, az aktív módját válaszd a stressz levezetésének, hiszen így két legyet üthetsz egy csapásra. Lelkileg is feltöltődsz és a mozgással még kalóriát is égetsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*