Pink edzőcipőjén köti a fűzőt egy hölgy kinn a réten.

Egyre több ember tér át az egészséges életmódra, vagyis ezek az emberek egészséges ételeket esznek és felhagynak a mozgásszegény életmóddal és rendszeres edzésbe kezdenek. Viszont elég gyakran kialakulhat egy olyan helyzet, hogy megunod a napi edzést és már azon gondolkodsz, hogy feladod, mert egész egyszerűen nincs kedved tovább csinálni. Az is előfordulhat, hogy a tested annyira hozzászokik az adott mozgásformához, hogy semmi eredményt nem vélsz felfedezni magadon, vagyis nem tudsz már egyetlen kilogrammtól sem megszabadulni és az izmaid is ugyanolyan állapotban vannak, mint egy hónappal ezelőtt. Ilyenkor nem szabad feladni! A legjobb, amit tehetsz, hogy módosítasz az edzésterveden.

Amennyiben a gyaloglást választottad mindennapi edzésednek, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy beleunsz a monoton lépegetésbe. Ennek elkerülése érdekében ne csak sík terepen edzz, hanem keress egy emelkedős, dombos részt. Az emelkedőn való gyaloglás nemcsak az izmaidat erősíti meg, hanem ezzel a módszerrel több kalóriát is sikerül elégetned, amely ismét beindítja a fogyásodat.

Az izmok erősítésére a lépcsőzés is nagyon hatásos. Ezzel elsősorban a láb- és a törzsizmokat acélozhatod meg. Ha azt szeretnéd, hogy a karjaid is erősödjenek egy keveset, akkor viselj olyan súlyokat, amelyeket a csuklódra tudsz erősíteni.

A monotonitás elkerülése érdekében dönts egyéni csúcsokat. Mérd le például, hogy hány perc alatt vagy képes egy kilométert megtenni, majd próbáld ugyanazt a távot mindig rövidebb idő alatt végigcsinálni. Hidd el, ez a fajta „versenyzés” cseppet sem teszi unalmassá a napi edzésedet.

Tedd változatossá és élvezetessé a saját edzésedet. Ha mindennap ugyanabban a parkban körözöl, persze hogy egy idő után már rosszul leszel, ha csak meghallod a park szót. Egyik nap eddz sík terepen, a másik nap jöhet valamilyen emelkedős terep, a következő napon pedig gyalogolj a természetben. Növelheted a sebességet és a távot is, de néhanapján a futópadra is felpattanhatsz, hidd el, nem dől össze a világ, ha nem mindennap gyalogolsz, hanem egyszer-kétszer mást is csinálsz. Hetente egy-két alkalommal erősítő vagy intervall edzést is beiktathatsz, ezzel is változatosabbá tudod tenni az edzésprogramodat.

A gyaloglás is edzésnek számít. Itt sem hagyhatod ki az edzés előtt és utáni nyújtást, levezetést, hiszen ezzel is növelheted a teljesítményedet. Vezess naplót, hogy melyik héten mikor, mit terveztél el magadnak, és jegyezd fel mellé az eredményeidet. Ha semmilyen változást nem veszel észre magadon a sík terepen történő gyaloglást követően, akkor ne csak ezt csináld, hanem iktass be olyan edzésprogramot is, amelyet szeretsz is csinálni és az eredmények is könnyen észrevehetők. Ha tanácstalan vagy, kérj tanácsot, segítséget olyan embertől, aki már évek óta gyalogol, vagyis a gyaloglás az életformájává vált.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*