Fekete magassarkúban táncol kinn szabad téren egy hölgy és partnere.

Manapság egyre többet halljuk, hogy mozogjunk, sportoljunk rendszeresen. Jó, de mégis milyen mozgásformát válasszunk? Fussunk, ússzunk, járjunk el az edzőterembe vagy táncoljunk? A legjobb, ha mindenki maga tapasztalja meg, melyik az a mozgásforma vagy éppen tánc, ami a leginkább passzol hozzá, és amelyikben jól érzi magát.

Ha a táncot választod, azt is el kell döntened, hogy otthon vagy társaságban táncolsz inkább szívesebben, de a legfontosabb, hogy örömet okozzon. Ha egyedül szeretnél táncolni, akkor csak zárkózz be a lakásodba, tegyél fel valami neked tetsző zenét, kapcsold ki az agyad, lazulj el és érezd a ritmust. Ha társasági ember vagy, akkor iratkozz be egy tánciskolába, ahol a tánc öröme és elsajátítása mellett új barátokat is szerezhetsz. Véleményem szerint a tánciskolának több előnye van, mint az otthoni tánctanulásnak. Egy tánciskolában az oktató a szenvedélyes rumbától a tüzes salsáig mindent megtanít, az új társaiddal jó hangulatban telnek az órák, kellemes élményekkel gazdagodhatsz, és tánctudásoddal sikereket érhetsz el a jövőben.

Már néhány edzés, táncóra után megtapasztalhatod, hogy a mozgás felszabadít, oldja a stresszt és örömet okoz. Tény az is, hogy a rendszeres mozgás kiegyensúlyozottá tesz, önbizalmat ad, növeli a boldogságérzetet és az euforikus állapotot előidéző endorfin hormonok termelődését. A mozgás hatására jó gondolataink születhetnek, kreatívabbá és vidámabbá válhatunk.

A mozgás egyik formája, a tánc, egy olyan ritmikusan, szabályozottan ismétlődő emberi mozgás, melyet zenére, énekre járnak. A tánccal érzelmeket, indulatokat fejezhetünk ki. A táncról sokféle elmélet született már, de az biztos, hogy nincsen tánc ritmus nélkül. A táncban a zene ritmusa segíti a táncost abban, hogy a mozdulatait vezesse.

A ritmus a szívünkben, a légzésünkben is benne van. A tánc abban segít, hogy meghalljuk és ráhangolódjunk a belső ritmusunkra, amely segít felvenni a zene ütemét. Sokan amikor zenét hallanak, ujjaikkal dobolni kezdik a taktust vagy rögtön táncra perdülnek. Még az sem érdekli őket, hogy éppen nem egy táncteremben vannak. Ők azok, akik a zsigereikben érzik a ritmust. De mi van azokkal, akiknek nincs ritmusérzékük? Nem kell elkeseredni, mert ez valami olyan dolog, ami tanulható, fejleszthető.

Sok táncostól – főleg nőtől – hallottam már, hogy azért szeret táncolni, mert élvezi a mozgást, imádja, ahogy pezseg a vére és a nőiességét erősíti ez a mozgásforma. Utánajártam, hogy mi lehet az oka, hogy a tánc felpezsdíti a vérünket. Mozgás hatására megemelkedik a pulzusszámunk, a szívünk hevesebben kezd el dobogni, az egész testünket átjárja az oxigénnel feldúsult vér. A tánc az egész testünket megmozgatja, és így a pozitív élettani hatás sem marad el.

Mit adhat tehát neked a tánc? Szellemi és lelki feltöltődést, biztonságot, önbizalmat, a test és a lélek harmóniáját és társas kapcsolatokat. Megtanulhatsz ritmusra mozogni, elsajátíthatod a különféle táncfajtákat, és a tánc akár még a szenvedélyeddé is válhat. Táncolj hát, élvezd a ritmust és pezsegjen a véred!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*