Naplementében fut egy fiatal férfi.

A futók nagy része nem feltétlenül azért fut, mert mindig annak előnyeit tartja szem előtt, sokan sokféle indok miatt kezdenek bele ebbe a sportba. Vannak olyan személyek, akik futással szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, mások egy szerelmi csalódás miatt kocognak, megint mások ily módon vezetik le a bennük felgyülemlő stresszt. Teljesen mindegy, hogy ki miért teszi le a voksát emellett a sport mellett, a lényeg, hogy jól érezze magát, és a futás boldoggá, kiegyensúlyozottá tegye. Azért nem árt tudni, hogy milyen jótékony hatásai vannak ennek a mozgásformának. Alább öt olyan érvet olvashatsz, amelyek mind-mind a futás mellett szólnak.

A rendszeres futás nemcsak az izmaidat, hanem a csontjaidat is alaposan megerősíti. Ez a sport növelni képes a csontsűrűséget, ami azért is jó hír, mivel 35 éves kor fölött a csontsűrűség – főleg nőknél – csökkenni kezd. A menopauza szakaszába lépő nőket fenyegeti leginkább a csontritkulás réme, viszont ha valaki rendszeresen fut és edzi a testét, akkor a csontritkulás kialakulásának kockázata jelentősen lecsökken.

A futás jó hatással van az agy működésére is. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek az életük részévé vált a futás, illetve a kísérletben olyan egyének is részt vettek, akik semmit sem sportoltak. Azok a személyek, akik hetente több alkalommal is rendszeresen futottak, sokkal jobb teljesítményt nyújtottak az IQ-teszteken, de a szóbeli megértésük és a logikai gondolkodásuk is sokkal magasabb szintet ütött meg, mint mozgásszegény életmódot folytató tárasaiknak.

A futás erősíti a szív- és az érrendszert. Kutatások igazolják, hogy azoknál a személyeknél, akik gyakorta futnak, majdnem 50 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik inaktív életmódot folytatnak. A futás azonban jó hatással van még a pulzusra, a vérnyomásra, illetve csökkenti az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjét és a testzsírszázalékot is. Ez főként a nőknek nagyon előnyös, hiszen a menopauzát követően már nem termelődik annyi női nemi hormon, viszont ez sok betegséggel szemben – köztük a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is – néminemű védelmet nyújt.

A futás megtámogatja a fogyókúrádat. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres futás az egyik legjobb kalóriaégető sport. Persze ehhez hetente legalább három alkalommal minimum 40 percet szükséges egyhuzamban kocognod. A fogyókúra sikerességének érdekében mindenképp végezz aerob gyakorlatokat is, így nemcsak a súlyfeleslegedtől fogsz megszabadulni, de izmaid is még jobban fejlődésnek indulnak.

Sajnos hazánkban igen nagy azoknak a nőknek az aránya, akik nem tartják fontosnak, hogy rendszeresen szűrővizsgálatokra járjanak. Sokan már csak akkor keresik fel a szakrendelést, amikor bajt észlelnek, vagy valamilyen vizsgálat során véletlenül derül ki a betegség, vagyis a rosszindulatú melldaganat. A futás a mellrák kialakulásának a kockázatát is képes lecsökkenteni, így érdemes ebbe a sportba belevágni, de persze az is lényeges, hogy a szűrővizsgálatokon is mindig megjelenj. De nemcsak a futás, hanem más sport is védelmet nyújt nemcsak a mellrák, hanem a méhnyakrák kialakulása ellen is, legalábbis alacsonyabb a kockázata, mint azoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Ehhez azonban hetente legalább 150 percet szükséges mozognod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*