Chilipaprikák kis bambusztálakba téve.

Melyik ételt részesíted előnyben, ha két lehetőség közül választani kell? A diót vagy a pattogatott kukoricát? A csokoládét vagy az almát? A salátát vagy a rántott szeletet? Mert a kalóriaértéküket tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy melyik mellett teszed le a voksod. Az egyiktől lehet, hogy úgy érzed, nagyon eltelít, viszont a másik segít megőrizni az alakodat és még energiád is sokkal több lesz. Nem beszélve arról, hogy az egészségesebb ételeket sokkal könnyebb megemészteni és még az egészségeddel is jót teszel, ha az ezeket az ételeket választod.

Néha jó lenne olyan ételeket fogyasztani, amelyektől nem leszünk olyan éhesek, amelyek csökkentik az étvágyat, ugyanis hiába határozzuk el, hogy holnaptól jobban odafigyelünk az étkezésünkre, nem is olyan könnyű betartani a saját magunknak tett ígéretünket. Milyen táplálékok csökkenthetik az étvágyunkat? Például az árpa, amely a vércukorszintet is csökkenti, így minimalizálva a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az árpa gazdag forrása az étkezési rostoknak, amely az emésztésre van jó hatással.

Az alma nemcsak nagyon egészséges, de még a betegségeket is távol tartja. Mivel sok rostot és vizet tartalmaz, így érdemes egy-egy almát étkezés előtt elfogyasztani, így jóval kevesebb ételt fogunk magunkhoz venni.

A bab, a csicseriborsó és a lencse fehérjében és rostban gazdag táplálékok, de antioxidáns-, B-vitamin- és vastartalmuk is kiemelkedő. Nem mellesleg segítenek az étvágy szabályozásában is, mert könnyen eltelítenek, és így kevésbé érezzük éhesnek magunkat.

Az erjesztett ételek – kefir, savanyú káposzta, kombucha – probiotikumokat tartalmaznak, vagyis olyan egészséges baktériumokkal vannak tele, amelyek nemcsak az emésztést támogatják meg, hanem a bélflóra egyensúlyát is segítenek fenntartani. A probiotikumok csökkentik az étvágyat és ezzel elősegíthetik a fogyást is.

A chilipaprika is elősegíti a gyors telítettségérzést, így sokkal kevesebb kalóriát vehetünk magunkhoz, mint amennyit eredetileg elterveztünk. És az sem lényegtelen, hogy hiába eszik valaki egy-egy étkezés alkalmával kevesebbet, mégsem fog az étkezések között csipegetni.

A diófélék nemcsak sok rostot tartalmaznak, amelyek szintén könnyen eltelítenek, de telítetlen zsírsavakban és fehérjékben is gazdagok. A diófélék elősegítik a megfelelő emésztést és a vércukorszintet is szabályozni tudják.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*