Egy csész fekete kávé, mellette egy pohár martini olívabogyókkal.

Azt biztos eddig is tudtad, hogy az érzelmeink nagyban meghatározzák, hogy milyen táplálékokat veszünk magunkhoz. De azt is tudtad, hogy egyes ételek befolyással vannak a hangulatunkra? Hiszen vannak olyan ételek, amelyektől jobb lesz a hangulatunk, így olyan táplálékok is léteznek, amelyek negatívan befolyásolják a kedélyállapotunkat. Szakértők szerint a feldolgozott élelmiszerekről például nem olyan könnyű lemondani, hiszen függőséget okoznak, és ezzel kialakul egy ördögi kör. Hiába válunk tőlük rosszkedvűvé, ha sóvárgunk utánuk és gyakran sokat is eszünk belőlük.

A koffeinnek élénkítő hatása van, amely az idegrendszerre gyakorol negatív hatást. Ha valaki túl sokat fogyaszt belőle, akkor túl sok stresszhormon szabadul fel a szervezetében és súlyosbítja a szorongást, illetve az alvászavart. Különösen azoknál a betegeknél érvényes ez, akik szorongással és pánikbetegséggel küzdenek.

A diétás kóla és az energiaitalok is válthatnak ki nagyfokú szorongást. Ezek az italok nem csupán koffeint, hanem mesterséges édesítőszereket is tartalmaznak, amelyek közül az aszpartámról bizonyosodott be, hogy káros hatással van az emberi egészségre, nem beszélve arról, hogy felerősíti a depressziós és a szorongásos tüneteket.

A tejszín és a tejszínes ételek sok transzzsírt tartalmaznak, amelyek minden egészségtelen ételben megtalálhatók, például a bolti süteményekben vagy a sült krumpliban. A transzírok jelentősen lecsökkentik a vér áramlását, így az agy működésére is negatív hatással vannak. Emellett szintén depressziót és nagyfokú szorongást okozhatnak. Kutatások igazolják, hogy azok között az emberek között magasabb a depresszióban szenvedők aránya, akik transzzsírban gazdag ételeket fogyasztanak, ellentétben azokkal, akik egészségesen táplálkoznak.

A finomított szénhidrátok, mint a fehér tészta, a fehér kenyér, a fánkok, az édességek és a cukros italok rossz hatással vannak a hangulatra és a vércukorszintet is drasztikusan megemelik. Egy kutatásba nőket vontak be, akiknek először finomított szénhidrátban gazdag ételeket kínáltak. A hölgyek nagy részén a depresszív hangulat uralkodott el. Majd az egészségtelen ételeket egészséges táplálékokra cserélték, többek között barna rizst és quinoát is kaptak, amely ételek valóban csökkentették a depressziós tüneteket. A vizsgálatot végző kutatók azt is kijelentették, hogy az egészséges ételek a depresszió kialakulásának a kockázatát is jelentősen képesek lecsökkenteni.

A ketchup is rossz ételek listáján szerepel, hiszen magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot is tartalmazhat, amely nemcsak a vércukorszintet emeli meg drasztikusan, hanem a depresszió kialakulásának a kockázatát is. A kukoricaszirup emellett függőséget is okozhat. Ha valaki sóvárog ez után az étel után és egyre többet és többet fogyaszt belőle, akkor még súlynövekedéssel is számolnia kell egy idő után.

Az alkohol ugyan valamennyire oldja a szorongást, de idővel ronthatja a nyugtalan személy állapotát. Alkohol hatására még azoknál is kialakulhat valamilyen mentális betegség, akiknek korábban semmi ilyen vagy hasonló gondjuk nem volt. Az alkoholt egy depresszáns szernek is nevezhetjük, amely negatívan hat a központi idegrendszerre. Az alkohol egy vízhajtó folyadék, amelynek rendszeres fogyasztása kiszáradáshoz is vezethet, amely csökkenti a kognitív funkciókat, rontja a koncentrációs képességet, amelyek mind-mind okozhatnak szorongásra jellemző tüneteket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*