Citrom és fokhagyma egymás mellett, mindkettő csökkenti a kialakult stresszt.

Gondoltad volna, hogy egyes élelmiszerek stresszes állapotba kergethetnek még akkor is, ha nem is vagy semmi miatt ideges? A jó hír az, hogy bizonyos táplálékok viszont nagyon hatékonyan képesek megnyugtatni az idegrendszert, így amikor kicsit ingerlékenyebb vagy, akkor nyugodtan falatozhatsz ezekből az ételekből. Persze a legjobb, ha minél kevesebb egészségtelen élelmiszert veszel magadhoz, vagy még jobb megoldás, ha ezeket teljesen kiiktatod az étrendedből.

Stresszt okozhat a kávé, mivel meglehetősen sok koffeint tartalmaz. Főként azok lehetnek a szokottnál jóval ingerlékenyebbek egy csésze fekete elfogyasztása után, akik érzékenyek a koffeinre. De azoknak is kerülniük kellene a kávét, akik valamilyen pszichés megbetegedésben, például depresszióban szenvednek, vagy szorongásos panaszaik vannak. A kávé ezen kívül még B-vitamin-hiányt is okozhat, pedig a B-vitamin köztudottan egy nagyon fontos vitamin, hiszen az idegrendszer megfelelő működését biztosítja. Ez a fekete ital még vasat is képes a szervezetből elvonni, ami pedig vérszegénységet idézhet elő.

A magas tirozintartalmú ételek megemelik a szervezet stresszhormonszintjét, ha pedig az esti órákban eszel ilyen élelmiszereket, garantálhatom, hogy egy szemhunyásnyit sem fogsz aludni egész éjszaka. Tirozintartalmú ételek: joghurt, tejföl, egyes sajtfélék, halak, élesztővel készült ételek, vörösbor.

A fehér cukorral kapcsolatban évek óta komoly kutatások folynak, hogy mennyire egészségtelen az emberi szervezet számára. Amellett, hogy nagy mennyiségben fogyasztva meglehetősen káros, még adrenalin is felszabadul a fogyasztása során, amely csak fokozza a szervezetben kialakuló stressz folyamatát. Az is köztudott, hogy a cukor fogyasztása a vércukorszintre is kedvezőtlen hatást gyakorol, ami feszültséget és ingerlékenységet generál. A cukor emésztéséhez többek között B-vitaminra van szükség, amely ha csökkenni kezd, az ismételten csak nyugtalanságot eredményez.

Egyes ételeket a stressz ellenségeinek is nevezhetjük. Ilyenek a citrusfélék. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amely stabilizálja a vérnyomást és egyensúlyba hozza a szervezet kortizolszintjét. Stressz hatására ugyanis a kortizol nevű hormon szintje jelentősen megemelkedik.

A spárga, a búza vagy a fokhagyma jelentősen képesek lecsökkenteni a stresszt, mindez magas szeléntartalmuknak köszönhető. A hagyma ezen kívül még rendkívül gazdag egy úgynevezett kvercetin nevű vegyületben, amely szintén a stressz nagy ellensége.

A bór egy nyomelem, amely szintén nagy szerepet játszik a stressz leküzdésében. Ha nem szeretnél sokat idegeskedni, akkor egyél minél több olyan élelmiszert, amelynek magas a bórtartalma. Ilyenek például a paradicsom, a káposzta, az aszalt szilva, az alma, a körte vagy a mazsola.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*