Edzőtermi evezőpadnál evez egy fiatal férfi.

Az evező gyakorlatokhoz már rengetegféle evezőgép közül lehet választani. Ezeket a gyakorlatokat végezheted edzőteremben, de a saját otthonodban is. Azt tudnod kell, hogy meglehetősen nagy helyet foglal el, ha nem az összecsukható változatot választod, és jobb, ha vásárlás előtt szakember tanácsát kéred ki.

De mire és miért is jó az evezés? Az izomtömeg jelentős hányadát, körülbelül nyolcvan százalékát alaposan megdolgoztatja. Amennyiben rendszeresen evezel, az izmaid nemcsak nagyobbak, hanem erősebbek is lesznek korábbi állapotukhoz képest. Az evezés jót tesz a vállizmoknak, erősíti és fejleszti a láb, a has és a hát izmait, de tulajdonképpen valamennyire szinte minden izmot átmozgat és munkára késztet. Az evezés során végzett mozdulatsoroktól a szív és a tüdő egészségesebben fog működni és még a zsírégetést is megtámogatja, mivel a pulzusszámot jelentősen képes megnövelni. Tehát a fogyókúrás program egyik része lehet az evezőpadon végzett gyakorlatok végzése. Gyakori evezéssel még az állóképességedet is növelheted és a koordinációs képességedet is fejlesztheted, hiszen a rajta végzett feladatok végrehajtása nagyfokú odafigyelést és koncentrációt igényel. Még a stressz levezetésében is segítséget nyújtanak a rajta végzett gyakorlatok, hiszen a mozgás során boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetedben, így akár közérzetjavítónak is lehet használni.

Milyen előnyei vannak az evezésnek? Ha ezt választod, biztos lehetsz benne, hogy az ízületeid nem fognak terhelődni. Általa az egész testedet edzésben és jó kondícióban tarthatod. Az evezőpadon történő edzést bármikor elkezdheted, akármilyen edzettségi szinten is vagy.

Az evezőpadok biztosítani tudják számodra az egyenletes mozgást, és egyik nagy előnyük, hogy a nehézséget és az ellenállást is be tudod állítani rajtuk. Fontos, hogy az evezés során se hanyagold el a bemelegítést. Amikor bemelegítesz, akkor csak kis ellenállással kezdj, majd fokozatosan növeld azt. Amikor megvásárolod az evezőpadot és elkezdesz rajta edzeni, akkor kezdetben csak az alacsony ellenállást válaszd, és csak néhány percig tartson az edzésed. Amikor már jobban kiismered a gépet és kezded megszokni, akkor növeld az ellenállást és hosszabbítsd meg az edzésidőt is. Azt azonban tudnod kell, hogy hiába van akármilyen jó evezőpadod – vagy bármilyen más kondigéped –, ha nem jól végzed rajta a gyakorlatokat, akkor semmit sem ér az edzésed. Ha nem vagy biztos a használatában, vagy nem tudod, hogy pontosan milyen gyakorlatokat végezz rajta, akkor kérd ki szakember véleményét, tanácsát. Egy személyi edző pedig a helyes edzésterv kidolgozásában nyújthat neked hathatós segítséget.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*