Fiatal lány edzőcipőjével a lábán fekszik az ágyában.

Egyszer minden fitnesz- és edzésszerelmes életében eljön az a pont, amikor egyszerűen abbahagyja az edzést, és az egész addigi életét és eredményét a sutba hajítja. Egyik oka az lehet, hogy ezek az emberek beleuntak a mindennapi mozgásba, és sajnos úgy gondolják, hogy a fittségüket, az edzettségüket a mindennapi rendszeres mozgás ellenére is megőrizhetik. Pedig ez egyáltalán nincs így. A másik ok az lehet, hogy ezek a személyek talán értek el eredményeket, az is lehet, hogy megizmosodtak, lefogytak, azonban ezek az eredmények valahogy nem bizonyultak tartósnak.

Rengeteg indokot tudnék és tudok is felhozni, hogy miért nem szabad az edzéseket abbahagyni. Amennyiben felhagysz a mozgással, már tíz nap múlva változások lesznek az agyad működésében. Azt ugye eddig is tudtuk, hogy a rendszeres edzés nem csupán a testi egészséget, hanem a szellemi fittséget is biztosítani tudja. Ha nem mozogsz, akkor gondok lehetnek a memóriáddal és bizony a kognitív képességeid is hanyatlásnak indulnak. Nem beszélve arról, hogy a sport hiánya az érzelmeidre is negatív hat majd, hiszen a mozgás boldogsághormonokat szabadít fel az emberi szervezetben, amelyre egy nehéz, fárasztó nap után mindenkinek szüksége lehet.

Két héttel a sport abbahagyása után megtapasztalhatod, hogy milyen nehezen megy a lépcsőzés. A tüdőd szinte kiáltani fog a friss, oxigénben dús levegőért. Azok a sportolók, akik egy-egy versenyre készülnek és aztán hetekig, hónapokig pihennének, ugyanezt tapasztalnák meg, ha a versenyek között abbahagynák az edzéseket. A rendszeres sportolás ugyanis a tüdő egészséges működését képes biztosítani. Ha abbahagyod az edzéseket, akkor azok a tevékenységek, amelyeket korábban játszva csináltál meg, a jövőben nehezedre fognak esni és nagyon nagy erőfeszítésedbe fog kerülni.

Az edzések abbahagyását követő négy héten belül azt fogod érezni, hogy semmi erőd és energiád nincs. Az inaktív életmód az állóképességedre és a teljesítményedre is negatívan hat majd, így jól gondold meg, ha fel akarsz hagyni a sportos életmóddal. Egy kutatásba férfiakat vontak be, akik korábban rendszeresen edzettek. A vizsgálat során arra kérték őket, hogy hagyjanak fel az egészséges életmóddal, amit a vizsgálati alanyok meg is tettek. A fentebb leírt negatív hatásokat ők is megtapasztalták. Majd újra el kellett kezdeniük edzeni. Összesen 24 hétig tartott, míg olyan edzettségi állapotba kerültek, mint amilyenben a sportos életmód abbahagyása előtt voltak.

Amikor abbahagyod az edzést, akkor egy ideig megőrizheted a fittségedet, de két hónap múlva azt fogod észrevenni, hogy egyre több zsírpárna rakódott le a derekadon és a hasadon. Nemcsak a derekad kerülete növekedhet meg, hanem a testsúlyod és a testzsírszázalékod is. Természetesen a súlyod növekedésével egyenesen arányosan az izmaid is kezdenek megcsappanni és helyüket szintén a rengő háj és a zsírpárnák fogják átvenni.

Különbség van aközött, hogy végleg felhagysz az edzéssel és aközött, hogy pihensz és regenerálódsz. Természetesen mindenkinek szüksége van pihenésre, ha mindennap mozog, vagyis rendszeresen sportol. Van, amikor nem elég egy-két nap, hanem akár egy hét pihenőidőt is be kell iktatnunk. A tested jelezni fog, ha fáradt és meghálálja, ha odafigyelsz rá és „tiszteletben tartod a kívánságait”. Viszont a regenerációs időszakot követően újra hálás lesz neked, ha ismét foglalkozol vele és nem hagysz fel véglegesen az egészséges életmóddal. Hiszen a mozgás egészségessé teszi a testedet, megfiatalítja a lelkedet és felfrissíti a szellemedet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*