Kelkáposztát aprít egy hölgy vágódeszkán.

Száz évvel ezelőtt még sok ételt nem fogyasztottak az emberek, amelyek ma már nagyon is egészségesnek számítanak.

Az egyik ilyen a paradicsom, amely nagyon sok antioxidáns vegyületet, likopint tartalmaz. Antioxidánsra van szükségünk, hogy csökkentsük a szervezetünkben az oxidatív stresszt, amely számtalan betegség okozója lehet. Régen azt hitték az emberek, hogy a paradicsom a nadragulya család egyik tagja és nagyon mérgező.

Száz évvel ezelőtt nem kedvelték a kelkáposztát, mert túlságosan keserűnek gondolták az emberek. Pedig ez az egyik legegészségesebb zöldség a világon. A keresztesvirágúak csoportjába tartozik, és mint ilyen, rengeteg antioxidáns vitamint tartalmaz. Többek között K-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak a csontok megerősítésében játszik kiemelkedő szerepet, hanem a véralvadásban is segít. Készíthetsz belőle főzeléket, illetve remek turmixitalokat, ha más zöldséggel vagy gyümölccsel vegyíted. A legjobb almával és sárgarépával, de más gyümölccsel vagy zöldséggel is kipróbálhatod.

Amikor a burgonya bekerült Európába, nagyon lenézték azt a gazdagok. Sokáig csakis a szegények eledelének tartották. Ma azonban a világ ötödik legfontosabb növénye, habár egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el. Nem a legegészségesebb köret, sülve nem javasolt a fogyasztása. Viszont néha lehet héjastól fogyasztani, hiszen a héja sok káliumot és rostot tartalmaz. A rost az emésztésre van jó hatással, míg a kálium a szív működését segíti elő.

A csontleves sem volt annyira népszerű a régebbi korokban, aztán reneszánszát élte, hiszen még a nagy- és dédszüleink is sok alkalommal készítették el, mintha tudták volna, hogy egyáltalán nem is egészségtelen. A legújabb kutatások ugyanis azt bizonyították be, hogy a csontleves felgyorsítja az influenza lefolyását és enyhítheti a tüneteket, illetve ez a leves segíthet a kollagénképződésben.

Nemcsak a kelkáposztáért, de a káposztáért sem rajongtak az emberek a múlt században. Azonban ma már nagy népszerűségnek örvend, hiszen nagyon hasznos az egészségre nézve. Ráadásul a savanyú káposzta az egyik leghatásosabb C-vitamin-forrás a téli hónapokban, nem beszélve a probiotikus hatásáról.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*