Óriás adag étel egy nagy fatálon: frissen sült pecsenyével, szósszal és sült zöldségekkel.

A testépítőknek nagyon nagy hangsúlyt kell fektetniük a táplálkozásukra, hiszen a céljuk az, hogy minél kisebb legyen a zsírtömegük és minél nagyobb legyen az izomtömegük. Szervezetükbe éppen ezért megfelelő arányban kell bevinniük a zsírokat, a szénhidrátokat és a fehérjéket. A fehérjék testünk talán legfontosabb alkotóelemei, hiszen az izmok is fehérjékből épülnek fel, de a fehérjék szabályozzák az életműködésünket, szállítják a vérben a különféle anyagokat és az oxigént. A fehérjéknek nagy szerepe van a tápanyagok lebontásában, de a fehérjéknek köszönhetjük azt is, hogy szervezetünket nem támadják meg a különféle kórokozók.

A testépítőknek különösen nagy gondot kell fordítaniuk a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre, hiszen ha nem így tesznek, akkor nem fejlődnek és növekednek az izmaik, de fehérjék nélkül regenerálódásra sem lennének képesek. Az, hogy kinek mennyi fehérjére van szüksége egy-egy nap, sok mindentől függ. Sok múlik azon, ki mennyire edz intenzíven, milyen edzettségi állapotban van, illetve mit szeretne elérni. A fehérjéket állati és növényi eredetű tápanyagokkal tudjuk szervezetünkbe bevinni. Jó fehérjeforrásnak számítanak a tejtermékek, a halak, a tojás, a húsok, a zöldségek vagy a gabonafélék.

A szénhidrátokból szervezetünk energiát nyer, amelyre nagy-nagy szüksége van. Azonban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk, illetve milyen mennyiségben és mikor fogyasztjuk azokat. A testépítők vagy edzés előtt, vagy közben, vagy az edzést követően pótolják szervezetük szénhidrátszükségletét. Az edzés előtt fogyasztott szénhidrátok hatékonyabbá tehetik az edzéseket. Az edzés után elfogyasztott szénhidrát a szervezetet regenerációját segíti elsősorban elő. A szénhidrátoknak többféle csoportosítása létezik. Léteznek egyszerű szénhidrátok, mint például a gyümölcsök vagy a méz. Ezen kívül vannak a keményítős – zöldborsó, kukorica, bab – és a rostos – brokkoli, barna rizs, zabpehely – szénhidrátok.

A zsírok fogyasztása is fontos, azonban nem mindegy, hogy milyen zsírokat is viszünk be a szervezetünkbe. Az állati zsírok leginkább telített zsírsavakat tartalmaznak. Ezek azonban meglehetősen egészségtelenek. A különféle növényi olajak – szója, olíva, kukorica – telítetlen zsírsavakban gazdagok, és ezek semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberi szervezetre. Vannak olyan személyek, akik nem, vagy csak nagyon kevés zsírt visznek be a szervezetükbe. Ez éppúgy veszélyes, mint a mértéktelen zsírfogyasztás. Ha nincs elegendő zsír az emberi szervezetben, akkor a zsírban oldódó vitaminok nem képesek hasznosulni, és hiányállapotok alakulhatnak ki.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*