Egyik szikláról a másikra ugrik egy férfi, csak az árnyképét látjuk.

Talán ez a gátja az életmódváltásodnak?

Lehet, hogy már többször elhatároztad, hogy holnaptól, jövő hónaptól, újév első napjától rendszeres látogatója leszel valamelyik közeli edzőteremnek, de azóta sem vágtál bele a nagy életmódváltásba? Pedig már megvetted a legtrendibb és legdrágább sporttáskát, sportruházatot és edzőcipőt, sőt még hónapokig spóroltál is egy új és vagány kerékpárra, hogy azzal járj hetente kétszer edzeni? Valószínű, hogy minden igyekezeted hiábavaló volt, ha csekélyke önbizalmad meggátol abban, hogy valóban új utakra, pontosabban a sportos életmód útjára lépj. Egyszer talán már fel is pattantál a biciklidre és be is nyitottál egy konditerembe, de amilyen hevesen kinyitottad az ajtaját, olyan elbizonytalanodva és vehemensen csaptad is be azt, mert megijedtél. Zavartan elképzelted, hogy majd mindenki téged bámul, összesúgnak a hátad mögött és talán még ki is nevetnek, ha valamilyen gyakorlat elvégzése közben ügyetlenkedsz. Valószínűleg eltúlzod a dolgot, de ha nem rendelkezel kellő önbizalommal, akkor hiába is könyörögne neked térden állva az edzőterem minden egyes tagja, hogy menj edzeni, soha nem tudnának erre rávenni. Először tehát az önbizalmadat kell megerősíteni, habár maga a sport, a rendszeres mozgás is képes erre, de ha nem mersz belevágni, akkor soha sem fogod megtapasztalni, hogy az edzés milyen jót is tesz az önbecsülésednek.

Önbizalom növelésére az egyik leghatékonyabb módszer a meditáció. A meditáció abban lehet a segítségedre, hogy megismerd önmagad. Meditálás során egy más tudatállapotba kerülsz, melynek során kívülről térképezheted fel saját magadat, a személyiségedet, a viselkedési mintáidat. Ha ezekkel szembesülsz, akkor látni fogod az eddigi rossz beidegződéseidet, és arra is választ kapsz, hogyan tudsz ezeken változtatni és egészségesebb önbizalomra szert tenni. Ennek segítségével sokkal teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet tudsz a jövőben élni.

Tűzz ki magad elé apróbb célokat önbizalmad fejlesztésére. Csak kis lépésekkel haladj előre. Beszélj idegenekkel, például kutyasétáltatás közben, vagy a buszon, a vonaton. Bátran vállald a véleményedet mások előtt. Először kezdd a legjobb barátoddal vagy barátnőddel, esetleg a családtagjaiddal. Néhány alkalom után már képes leszel egy nagyobb embertömeg előtt is megszólalni. Mondanivalódat akár vesd papírra, majd állj a tükör elé és gyakorolj. Hidd el, ez rengeteget segít abban, hogy mások előtt is meg tudj nyílni.

Eljárhatsz önbizalom-növelő tréningre is, habár ezeket csoportosan szervezik, de vigasztaljon a tudat, hogy hasonlóan alacsony önbizalommal rendelkező egyének gyűlnek itt össze, hogy segítséget kapjanak. Ezeken a tréningeken olyan önbizalomfejlesztő gyakorlatokat sajátíthatsz el, amelyekkel az életben könnyebben fogsz tudni boldogulni, és amelyek átsegítenek az élet egyes nehézségein. Ilyen lehet, a „hogyan lépjek be az edzőterembe anélkül, hogy az izgalomtól összeesnék” elnevezésű akadály.

A pozitív gondolkodás és néha az önirónia is átsegít egy-két bonyodalmas és számodra félelmetes élethelyzeten. Soha ne mondogasd magadnak, hogy neked ez vagy az nem fog sikerülni, mert az, amit az agyadnak közvetítesz, az általában meg is fog történni. Légy jóban önmagaddal, minden apró sikert könyvelj el magadban, és életed nehezebb szakaszában meríts erőt életed boldogabb, sikeresebb pillanataiból. Soha ne a hibáidra koncentrálj, hiszen hiba nélküli ember nem is létezik, hanem a pozitívumaidat helyezd előtérbe. Akár le is jegyezheted egy lapra a pozitív és negatív tulajdonságaidat, biztos vagyok benne, hogy a jó jellemvonásaidból lesz több, és ezt meglátva benned is átformálódik valami, hidd el. Nem szabad mindig a rosszra koncentrálni, vagy azt sugallni saját magad irányába, hogy valami nem fog sikerülni. Az is rossz döntés, ha másokkal hasonlítod össze magad, hiszen nem tudhatod, hogy az a másik ember milyen problémákkal küszködik, lehetséges, hogy sokkal, súlyosabb önbizalomhiánnyal küzd, mint te. Úgyhogy fel a fejjel, tégy meg mindent annak érdekében, hogy lelkileg helyrerázódj, aztán irány az edzőterem!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*