Felkarikázott zeller egy kiscsi tálban, a hátérben a leveles zöldség.

Nagyon sok ember alig bírja kontrollálni az éhségét, hiszen ilyenkor leesik a vércukorszintje, és azonnal, gyorsan csak enni szeretne. Nos, az éhség ellen a legjobb az evés, de nagyon nem mindegy, hogy milyen táplálékokat veszünk magunkhoz az elhízás elkerülése érdekében. Vannak olyan ételek, amelyek segítenek megakadályozni az éhségrohamok kialakulását. Ilyen például a dió, az alma, a zeller vagy az avokádó.

Az éhség egy természetes dolog, de ha valaki állandóan éhes, az nem jó, mert akár még valamilyen komoly betegség is meghúzódhat a háttérben.

Az állandó éhség valamilyen tápanyaghiányt is jelezhet. Az éhezést a ghrelin nevű hormon irányítja, amely jeleket küld az agyba, hogy ideje ismét valamilyen ételt magadhoz venni. A leptin nevű hormon pedig jelzi az agynak, ha a testnek nincs több szüksége ételre, vagyis úgynevezett jólakottsági hormonnak is nevezik.

Az is oka lehet az állandó éhségérzetnek, ha valaki nem egészséges ételeket vesz magához.

Szerencsére nagyon sok olyan egészséges táplálék létezik, amelyek segíthetnek a jóllakottság érzésének fenntartásában, és még csak nem is hizlalnak, tehát (majdnem) bármennyit ehetsz azokból. Az egyik ilyen egészséges táplálék a zeller. A zeller nagyon sok vizet és rostot tartalmaz. Mivel sok rostból áll, így csak lassan tudjuk megemészteni, ezért érezzük magunkat úgy, mintha sokat ettünk volna. Pedig ez nincs így, csak ez a zöldség könnyen eltelít.

A diófélékben sok egyszeresen telítetlen zsírsav található, amelyek rendkívül hasznos zsírok, és az egészséges táplálkozás részét is képezik. Ilyen táplálék például a pisztácia, a dió vagy a mandula. Ezek a diófélék fehérjékben is rendkívül gazdagok, amelyek könnyen eltelítenek és mivel tápanyag is sok van bennük, azokat energiává tudja alakítani.

A hüvelyesek is nagyon sok élelmi fehérjét és rostot tartalmaznak. Az élelmi rost azért is nagyon fontos, mivel szabályozza az emésztési folyamatot. És ebben az esetben is a fehérje nem üres, felesleges kalória, hanem nagyon hasznos a szervezet számára, hiszen energiává alakul át.

Az avokádó is könnyen eltelít, emellett értékes tápanyagokat is tartalmaz. A benne lévő telítetlen zsírok jó hatással vannak a koleszterinegyensúly fenntartására. Az avokádó ezen kívül tesltségérzetet is biztosít.

Az alma is gazdag élelmi rostokban. Az almának a pektin- és víztartalma is segít a jóllakottság érzésének fenntartásában. Az alma ezen kívül nagyon egészséges is, így naponta legalább egyet mindig fogyassz el belőle.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*