Aquafitnesz eszközei a medence szélén: speciális súlyzó és vízi nudli.

Az aquafitnesz Amerikából indult, és ma már az egészségügy is hisz áldásos hatásában szerte a világon. A sportolók is előszeretettel edzenek a víz alatt, mert nem terheli meg az ízületeket, sőt erősíti az izmokat, javítja az állóképességet, regenerál és kiválóan formálja az alakot. A koordinációt is fejleszti, illetve ajánlják még mozgásszervi és belgyógyászati problémáknál is.

Ezt a vízi sportot bárki végezheti, nem számít a korod, a nemed és az sem érdekes, hogy tudsz-e úszni vagy sem. Lehet választani, hogy sekélyebb vagy mélyebb vízben szeretnéd végezni a gyakorlatokat. Ha nem vagy biztos az úszástudásodban, akkor se ijedj meg, mert a mély vízben minden esetben fel kell venni egy derékövet, amely a víz felszínén tart, illetve még a helyes testtartás kialakításában is segítséget nyújt. Kezeidben a súlyzókkal különböző mozgáselemeket, súlyzós gyakorlatokat lehet végezni, mely az izmokat erősíti ugyan, de az ízületekkel nagyon kíméletes. A vízben használt cipő szorosan illeszkedik a lábra, gumiból készül, ami megakadályozza a vízben történő eleséseket, illetve az esetleges sérüléseket. Az aquafitneszhez más kellékek is szükségesek lehetnek, ez nagyban függ attól, hogy éppen milyen gyakorlatokat végzel a vízi fitnesz során.

A vízben végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön végzett gyakorlatok, emellett pedig nagyon kíméletesek a mozdulatsorai. Ennek az a magyarázata, hogy a levegőhöz viszonyítva a víznek sokkal nagyobb a sűrűsége, melynek következtében szinte súlytalanná válik benne a test, és a víz hatására szinte teljesen elernyedhet a támasztó izomrendszer. A vízben lehet végezni taposó, futó és járó gyakorlatokat, ami a testsúly terhelése nélkül dolgoztatja meg alaposan az izomzatot. A vízben végzett edzés lábemelésekre is ad lehetőséget, amit karmunkával lehet kombinálni. A gimnasztikai elemeit is lehet használni, sőt van mód a hát- és a hasizom alapos megmozgatására is. Sőt, ülő pozícióban végzett gyakorlatok is szerepelnek a repertoárban.

Az aquafitnesz jót tesz a testnek, a léleknek, és még a stresszt is hatékonyan képes oldani. Emellett jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre, javítja a vérkeringést, segít a helyes testtartás kialakításában – ezzel enyhítve a deréktáji és gerincbántalmakat. Az aquagimnasztika jót tesz a nyirokkeringésnek is. Ezek mellett javítja az erőnlétet, erősíti a szívet és a légző izomzatot.

Az aquafitnesz – mint minden edzésforma – bemelegítéssel kezdődik. Az erőedzés pedig a derékra, a hasra, a lábizmokra, a törzsre, a hát izmaira és a fenékre fókuszál. Végül levezetéssel zárul a vízi torna.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*