Csoportos CrossFit edzés egy edzőteremben zsámolyra ugrással, kerékgörgetéssel és súlyemeléssel.

A CrossFit egy edzés- vagy fitneszforma, amely Amerikából indult hódító útjára. Ez a módszer 2000-ben került kidolgozásra, mégpedig Lauren Jenai és Greg Glassman jóvoltából. A CrossFit gyakorlatok lehetővé teszik, hogy tested minden egyes izomcsoportja alaposan át legyen mozgatva és ne csupán egy-egy izomcsoportod. Mint, ahogyan a neve is mutatja a CrossFit célja az, hogy bárki, aki gyakorolja ezt az edzést, egy idő után elérje a kellő fittségi szintet, hogy testileg, lelkileg és szellemileg is fokozódjon a teljesítménye. Mert hiszen ez a sport egyfajta funkcionális erővel ruház fel mindenkit. Ma már annyira népszerű ez a sport, hogy évente a CrossFit Olimpic Games is megrendezésre kerül. A CrossFit azért is számít egy izgalmas edzésnek, mivel több sportágat is lehet egy-egy edzésen gyakorolni és művelni. Legyen az atlétika, úszás, súlyemelés vagy torna. Ha változatos edzésekre vágysz, akkor ezt a fajta testmozgást neked találták ki.

A CrossFit kidolgozói szerint ennek az edzéstípusnak céljai is vannak. Mégpedig az emberi képességek és készségek fejlesztése. Ezek a következők: állóképesség, kitartás, teljesítmény, gyorsaság, egyensúlyérzék, pontosság, hajlékonyság, erő, agilitás és koordináció. A fittség kialakítása pedig ezeknek a készségeknek és képességeknek a fejlesztését és egy magasabb szintre történő emelését is jelenti Glassman és társa szerint.

A CrossFit edzés lényege, hogy három nap edzést követően egy nap pihenés következik. Leegyszerűsítve az edzés három fő részből áll – metabolikus vagy anyagcsere-kondicionálás, súlyemelés és gimnasztikai gyakorlatok –, de persze léteznek egyéb CrossFit edzéstervek is. A gimnasztikai gyakorlatokba beletartozhat például a guggolás, a kötélmászás vagy a fekvőtámasz. Súlyemelés során súlyzóval végzett gyakorlatokat szükséges végrehajtani, például ilyen a súlyzós guggolás. A metabolikus kondicionálás pedig magába foglalhatja például a kerékpározást vagy a futást.

A CrossFit egy nagyon izgalmas és változatos gyakorlatokat kínáló edzésforma. Általa nemcsak az izomzatunk fejlődik, hanem az erőnlétünk is javulni fog, és még az anyagcserénkre is pozitív hatást gyakorol. Ráadásul a CrossFit edzések közben barátokra is lelhetünk, mert hiszen csoportos formában is történhetnek az edzések. A pozitív társadalmi kapcsolatok kialakítása pedig a lelkünkre is fantasztikus hatással lehet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*