Fél szelet citromot harap el egy fiatal lány.

Vannak olyan ételek és italok, amelyek fokozhatják a fogakon a plakkok kialakulását, ebben a baktériumok is nagy szerepet játszanak. Ha valaki rendszeresen fogyaszt egészségtelen ételeket, biztos lehet benne, hogy a szájüregében hemzsegnek a baktériumok, amelyek nemcsak lyukas fogakat, hanem rossz leheletet is okoznak. Nem beszélve arról, hogy ezek a baktériumok okolhatók az ínybetegségek kialakulásáért is.

Ha lyukak keletkeznek a fogban, az nemcsak esztétikailg nyújt csúnya látványt, de emellett még fájdalmas is lehet és még rágási problémák is jelentkezhetnek. Hogyan akadályozhatod meg, hogy idő előtt elromoljanak, tönkremenjenek a fogaid? Először is ne egyél egészségre ártalmas ételeket, moss fogat naponta három alkalommal, használj fogselymet és szájvizet, illetve évente legalább két alkalommal keresd fel a fogorvosodat ellenőrzés céljából.

Nem is gondolnád, de a kenyér sem tartozik az egészséges ételek közé. Hogy miért? Amikor kenyeret eszel, akkor a nyálad a keményítőt cukorrá bontja. Ráadásul a kenyér könnyen a fogaid közé ragad, ami ha cukorrá bomlik, folyamatosan roncsolja, károsítja a fogakat. Ha eszel is kenyeret, étkezés után mindig moss fogat.

Mint tudjuk, az alkoholfogyasztás nem igazán egészséges. Azt megfigyelted már, hogy amikor alkoholt iszol, az kiszárítja a szájüregedet? A száraz szájban nincs elegendő nyál, ami pedig elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzéséhez. A nyál megakadályozza, hogy ételdarabkák ragadjanak a fogaid közé. A nyálnak nagyon fontos szerepe van a fogszuvasodás, az ínybetegségek és más orális fertőzések megelőzésében.

Sokan szeretnek jeget rágcsálni, főleg nyáron a nagy hőségben. Nos, van egy rossz hírem. A jég károsítja a fogzománcot. Természetesen a jövőben is használhatsz jeget az italok hűtésére, csak ne rágd szét a jégdarabokat. Válassz hűtött vizet vagy jégmentes italokat, ha szeretnéd megőrizni fogaid épségét.

A citrus gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen tele vannak C-vitaminnal, savtartalmuk azonban roncsolhatja a fogzománcot. Ha a citrusféléket a bennük lévő antioxidánsok és vitaminok miatt fogyasztod, akkor miután megettél egy narancsot vagy mandarint, minden esetben öblítsd ki vízzel a szádat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*