Középkorú hölgy fekvőtámaszozik az őszi fűben.

A menopauza rengeteg kellemetlen tünettel jár együtt. Ilyen az ingerlékenység, a hőhullám, az éjszakai izzadás, a depresszió és a súlygyarapodás. A hízás az esetek nagy részében még akkor is bekövetkezik, ha valaki soha nem volt hízásra hajlamos. Mit lehet tenni? A tanácsok között első helyen a mozgás áll.

Kezdetben elegendő heti két és fél óra mérsékelt mozgás ahhoz, hogy a fogyás beinduljon. De ezt idővel emelni kell, főleg akkor, ha valaki a menopauza szakaszába lépett, hiszen ilyenkor nagyon lelassul az anyagcsere, és a súlyunk fokozatosan csak gyarapszik.

A kardioedzés elősegíti a súlycsökkenést. A kardiomozgás segít a kalória elégetésében, és ez olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a szívbetegségek és a csontritkulás. Ez a két betegség márpedig nagy veszélyt jelent a menopauzába lépő nők számára, hiszen a lecsökkent ösztrogénszint nem nyújt többé egyik betegséggel szemben sem kellő védelmet.

Ha nem akarsz komoly edzésbe kezdeni, akkor kardioedzésnek a séta is megteszi. De akkor a hét legalább 5 napján szakítanod kell erre időt, mégpedig minden egyes nap legalább 40-60 percet.

Az intervall edzés is nagyon jó a zsírégetésre, hiszen a nagy intenzitású testmozgás rövidebb idő alatt is segít több kalóriától megszabadulni. A tabata edzés is nagyon jó, hiszen itt egy nagyobb intenzitású edzést csinálsz 20 másodpercig, majd egy 10 másodperces pihenés következik, és ezt folyamatosan ismételgeted 4 percig. Ebből pedig több ismétlést is csinálhatsz. Akkor hasznos ez a fajta edzésprogram, ha legalább 20-25 percig végzed a gyakorlatokat.

Az erősítő edzés beiktatása is nagyon fontos, hiszen ezzel csökkentheted igazán a hasi zsírt, ami azért fontos, mert a hasi hízás okozza a legtöbb betegséget. Ilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a metabolikus szindróma. Legalább heti két alkalommal iktass be erősítő edzést a kardioedzések mellé.

Azt tudnod kell, hogy a stressz is hozzájárul a súlygyarapodáshoz, de még a menopauza tüneteit is súlyosbíthatja. Ennek ellensúlyozására nagyon jó a pilates, a jóga és a meditáció.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*