Jógaszőnyegen egy pohár zöldturmix, mellette kettlebell és kézi súlyzók.

A súlycsökkentés két főszereplője a diéta és a rendszeres edzés. De meg lehet nyerni a kilókkal szemben folytatott csatát, ha csak az egyik van jelen az életünkben? Sokan a könnyebb utat választják, ami esetükben a fogyókúrát jelenti. Azoknak a személyeknek, akik a fogyókúra mellett teszik le a voksukat, körülbelül csak az 5 százaléka tudja tartani a súlyát, a többiek pedig 1-3 éven belül ugyanannyi, vagy még több kilogrammal lesznek súlyosabbak, mint amilyenek a diéta előtt voltak. Kutatások igazolják, hogy önmagában sem a diéta, sem pedig az edzés nem vezet eredményre. Vizsgáljuk tehát meg a kettő kombinációját.

A fogyás mechanizmusa nem egy bonyolult folyamat. Fogyás szempontjából lényeges, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit elfogyasztottunk. Tehát vagy sok-sok kalóriát kell elégetnünk, vagy kevesebb kalóriát kell bevinnünk a szervezetünkbe a napi étkezésekkel. E kettő kombinációja a legjobb módszer arra, hogy lefogyj, amely az egészségi állapotodat is javítani fogja.

A siker kulcsa azonban mégiscsak az edzés és az egészséges táplálkozás ötvözetében rejlik. Egy kutatásba 1000 embert vontak be. Az emberek választhattak, hogyan szeretnének lefogyni. Csak diétával, csak testmozgással, vagy ezek együttesével. Ezeknek az embereknek 80 százaléka sikeresen le is fogyott, mert ők mindannyian mozogtak is a diéta mellett. A vizsgálati személyek 10 százaléka választotta csak a diétát és ugyanennyi százalékuk csak a testmozgást. Ezek az emberek is fogytak ugyan valamennyit, de igazi eredményeket azok produkáltak, akik a diéta mellett edzettek is. Ez a kettő együtt ugyanis a fogyást is elősegíti és a fizikai állóképességet is javítja.

Mindig reális célokat tűzz ki magad elé, akármiről is legyen szó. Ha fogyni szeretnél, akkor egy hónap alatt csak két-három kilótól akarj megszabadulni és ne többtől. Ha irreális álmaid és céljaid vannak, akkor sok kudarc fog érni, és előbb-utóbb felhagysz az egészséges életmóddal is.

A diéta ideje alatt vigyázz a kalóriabevitelre és próbálj alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani. Az is jó megoldás, ha a korábbi ételadagodat tíz-tizenöt százalékkal lecsökkented.

Mennyit mozogj naponta, ha le szeretnél fogyni? Hozzáértő személyek napi legalább egy órát javasolnak, hogy eredményeket tudj elérni. Azért van szükség legalább napi ennyi edzésre, hogy az összes súlyfeleslegedtől meg tudj szabadulni és, hogy ezek a kilók soha többé ne keserítsék meg az életedet a jövőben sem. Kezdetben lehet, hogy nagyon megerőltető lesz ennyit mozogni, főleg ha korábban inaktív életmódot folytattál. Ezért kezdd el az edzést napi tíz perccel, majd mindig növeld az edzéssel töltött percek számát. Ha az első héten csak húsz percet tudsz futni egyhuzamban, akkor a következő héten legyen naponta huszonöt perc az edzéssel töltött percek számára.

Maradj motivált! Tudom, nem könnyű megfelelni az új élet elvárásainak, de nem is lehetetlen. A kezdeti időkben nem lesz könnyű dolgod, de soha se csüggedj, próbáld magad elé képzelni az új önmagadat és ez adjon erőt a mindennapi küzdelmekhez. Koncentrálj az előtted lebegő célra és bízz benne, hogy igenis létezik sikeres fogyás, csak kitartónak kell lenned és hinned kell benne!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*